BEBA MARIJA OSTAVLJENA U PORODILIŠTU Mnogi žele da je usvoje, roditelji imaju još jednu šansu - Volim Podgoricu

BEBA MARIJA OSTAVLJENA U PORODILIŠTU Mnogi žele da je usvoje, roditelji imaju još jednu šansu

Roditelji male Marije, koju je majka rodila 4. avgusta i ostavila u porodilištu u Vranju, nisu se predomislili, odnosno nisu izrazili želju da je odvedu u svoj dom, nisu se čak ni interesovali.

Zaposleni na neonatologiji kažu da se to vJerovatno neće ni desiti, jer na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva mogu da procIJene kada će se roditelji predomisliti i doći po svoje dIJete. U ovom slučaju, tako, nisu optimistični.

S druge strane, sudbina male male Marije potresla je Srbiju, pa su već počeli da se javljaju parovi koji žele da je usvoje. Nadležni iz oba centra – Trgovišta i Vranja, međutim, kažu da procedura usvajanja slIJedi mnogo kasnije i da je dosta složena. Praksa u Vranju pokazuje da dJeca napune i godinu dana, prIJe nego što budu usvojena.

Ostavljena beba u porodilištu, VranjeFoto: S. Tasić

MARIJA SEDMO DIJETE

Porodica male Marije živi u Trgovištu, i u njoj ima šestoro djece. Prema navodima nadležnih iz Centra za socijalni rad u ovom mjestu, ta porodica je poznata ovoj ustanovi i korisnici su socijalne pomoći.

Kako saznajemo, roditelji nemaju stalno zaposlenje, a otac povremeno radi na građevini u Beogradu ili drugim većim gradovima u Srbiji. Majka je, kako smo već pisali, odluku da bebu ostavi u porodilištu upravo i pravdala siromaštvom.

PRVIH MJESEC DANA PROVEŠĆE U PORODILIŠTU

Mala Marija, koju od milošte zovu Mara, nakon što napuni mjesec dana, verovatno će prvo otići u hraniteljsku porodicu, pa tek onda na eventualno usvajanje.

Milena Kostić Nedeljković, direktorka Centra za socijalni rad u Trgovištu, kaže da je njihova ustanova upoznata sa slučajem.

– Preduzeli smo sve potrebne mere iz naše nadležnost – kratko je rekla direktorka, ne želeći da govori o detaljima.

– Za sada nas još niko nije kontaktirao iz Trgovišta, ali kada oni ne mogu da obezbede hraniteljsku porodicu, mi nalazimo rešenje – kaže ona.

Blic

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com