Uhapšeni Dejan Lakić teško optužio službenika policije Mirka Banovića: “Sada će moći da dokaže” - Volim Podgoricu

Uhapšeni Dejan Lakić teško optužio službenika policije Mirka Banovića: “Sada će moći da dokaže”

Policijski rukovodilac Mirko Banović nije mogao biznismenu Dejanu Lakiću 2016. godine saopštiti da se sprema ubistvo jednog od lidera Demokratskog fronta, jer se tada nisu ni poznavali.

To je “Vijestima” zvanično saopšteno iz Uprave policije, odakle su konstatovali da njihov službenik neće biti suspendovan zbog teških optužbi uhapšenog Danilovgrađanina, dok se ne ispitaju svi navodi iz tog slučaja.

“Banović je upoznao D.L. sredinim 2018. godine preko svog kuma B.P, tako da optužbe koje se odnose na to da je Banović navodno saopštio D.L. da se uoči parlamentarnih izbora 2016. godine sprema ubistvo jednog od lidera Demokratskog fronta, nijesu osnovane jer se oni dvojica u tom periodu nijesu ni poznavali… Mirko Banović neće biti suspendovan dok se ne ispitaju sve okolnosti predmetnog slučaja od strane nadležnih organa Crne Gore”, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Lakić je uhapšen prekjuče u Beogradu, na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisala Crna Gora.

Osumnjičen je da je pripadao grupi lišenoj slobode u policijskim akcijama “Klap” i “Vardar”, zbog sumnje da su utajom poreza oštetili državni budžet za oko četiri miliona eura. Dok je bio u bjekstvu, putem društvenih mreža iznio je niz teških optužbi na račun brojnih zvaničnika i policijskih službenika.

Banovića – načelnika novog Odsjeka za posebnu operativnu podršku u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, optužio je da ga je primoravao da za njega pere novac, da ga je reketirao, ali i da je kriminalcima odavao povjerljive policijske informacije…

Iz Uprave policije, međutim, tvrde da Banović nije mogao sa Lakićem dijeliti informacije u vezi akcija “Vardar” i “Klap”, uprkos tome što je policajac u kumovskim odnosima sa jednim od osumnjičenih iz tih predmeta – Bojanom Petričevićem.

“Policijski službenik Mirko Banović je sa osumnjičenim B.P. kršteni kum, te je komunikacija između njih, u tom periodu bila privatna, uz napomenu da Banović o operativnim akcijama ‘Vardar’ i ‘Klap’ nije ništa znao jer su sprovođene u tajnosti.

Sa D.L. Mirko Banović nije imao nikakvu komunikaciju u vezi sa navedenim akcijama. Banović je D.L. jednom prilikom upoznao sredinom 2018. godine, preko kuma B.P. u vrijeme kada Mirko Banović nije imao nikakva saznanja da se protiv D.L. eventualno vodi bilo kakva istraga”, tvrde iz Uprave policije.

Iz te institucije konstatovali su da dosadašnje policijsko – tužilačke aktivnosti ne ukazuju na sumnju da je bilo koji policijski službenik odavao povjerljive informacije iz istrage: “Aktivnosti u okviru ove istrage se nastavljaju”.

Oni su takođe poručili da će uhapšeni Lakić sada imati priliku da pred nadležnim organima ponovi optužbe iznijete na račun Banovića.

“D.L. će, kada dođe u Crnu Goru, imati priliku da pred nadležnim organima Crne Gore iznese eventualne optužbe na račun Mirka Banovića, dok će Banović takođe imati priliku da se izjasni na te navode a za sve navode Banović je spreman da se podvrgne i poligrafskom ispitivanju”, saopšteno je iz policije “Vijestima”.
Banović je bio vršilac dužnosti komandanta Specijalne antiterorističke jedinice do sredine septembra 2018. godine, kada je na njeno čelo postavljen Miloš Radulović..

Lakić je noć prije hapšenja na fejsbuku napisao da će stopirati saradnju sa nezavisnim medijima, aludirajući da je nečiji život ugrožen zbog informacija koje objavljuje.

Iz policije je juče saopšteno da se on potražuje radi privođenja nadležnim organima zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza putem pomaganja i davanje mita.
Objašnjava se da je istražni sudija Višeg suda u Beogradu odredio ekstradicioni pritivor za Lakića.
“Katanac na usta pogana”
Iz Uprave policije su saopštili da utvrđuju da li su tačni navodi Lakića – da mu je prijetio Marinko Banović, rođeni brat policajca kojeg danima optužuje.

“U vezi sa navodnim prijetnjama koje je D.L. uputio M.B, brat Mirka Banovića, Uprava policije preduzima sve potrebne mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica”, piše u odgovorima dostavljenim “Vijestima”. Lakić je na fejsbuku objavio sadržinu prepiske sa navodno Marinkom Banovićem, u kojoj mu ovaj 14. avgusta poručuje da mu ostavi porodicu na miru i prijeti da će mu staviti “katanac na usta pogana”.

Izvještaj unutrašnje ide tužiocu
Iz Odjeljenja unutrašnje kontrole rada policije, ranije su saopštili da su formirali predmet povodom Lakićevih optužbi na račun Banovića.

“U cilju utvrđivanja činjenica u vezi sa iznijetim tvrdnjama. Obzirom da je postupak unutrašnje kontrole u toku, saopštavanje drugih detalja o ovom slučaju bi moglo imati štetne posljedice na sprovođenje postupka unutrašnje kontrole”, saopštili su i najavili da će izvještaj o izvršenoj kontroli dostaviti na dalji postupak nadležnom državnom tužilaštvu.

 

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com