DJEVOJKA SE NIJE MOGLA UDATI AKO NE ZNA DA SPREMI PITU! Ova sa bijelim lukom kisjelim mlijekom se TOPI U USTIMA - Volim Podgoricu

DJEVOJKA SE NIJE MOGLA UDATI AKO NE ZNA DA SPREMI PITU! Ova sa bijelim lukom kisjelim mlijekom se TOPI U USTIMA

Pite su tredicionalno omiljena hrana u krajevima gdje je kuhinja nastajala pod uticajem orijenta, a ova je, osim što je laka i jeftina za spremiti i izuzteno ukusna!

Nekada se u narodu govorilo da djevojka ne može da se uda ako ne zna da spremi pitu.

Može li ovo važiti i danas,  procijenite sami!

Samsa je tradicionalna pita tri glavna sastojka su opšte poznata – bijeli luk, kore i kiselo mlijeko.

Prema kazivanju starih Vranjanaca samsa se spremala u njihovim domovima od davnina. Postoji kazivanje Vranjanaca da mlada devojka ne može da se uda, ako ne zna da pravi samsu.

Inače, sama reč “samsa”, potiče od persijske riječi “samosa”, što znači trougao. Vjeruje se da je samsa nastala u centralnoj Aziji i predstavlja trogulasto, prženo ili pečeno, punjeno tijesto. Takođe, i u Turskoj se izgovara “samsa”.

FOTO: PROFIMEDIA
Zbog načina života, danas je samsa dobila svoj “instant” oblik i najčešće se sprema sa gotovim korama.

Recept:

3 jajeta umutiti sa čašom jogurta i šoljicom ulja. Izdvojiti 3 kore iz pakovanja. Svaku koru mazati smjesom, a na treću izmrviti sir preko premaza.

Uviti u rolat i iseći na parčiće prije pečenja. Nakon što se kore uviju pita treba da odstoji 20 minuta prije nego što se stavi u rernu.

Кad pita porumeni, premazati je pomiješanim kiselim mlijekom i bijelim lukom. Nakon toga vratiti u rernu i peći još desetak minuta.

Opanak.rs/Foto: Profimedia

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com