Home / NOVOSTI / Hronika / OSNIVAČ SRPSKE MAFIJE U ŠVAJCARSKOJ JE CRNOGORAC: Držali su otključana vrata dok nijesu došli Jokso i Arkan

OSNIVAČ SRPSKE MAFIJE U ŠVAJCARSKOJ JE CRNOGORAC: Držali su otključana vrata dok nijesu došli Jokso i Arkan

Ubistvo Saše Todorovića (55), zvanog Trta, iz Beograda prošle nedelje u Stokholmu nastavak je serije ubistava i krvavih obračuna srpskih kriminalnih klanova u Švedskoj.

Srpski kriminalci počeli su da nastanjuju Švedsku sredinom prošlog vijeka, u vrijeme kada je ova skandinavska država postala glavno skrovište najokorelijih državnih neprijatelja – ustaške emigracije, piše Kurir.

Državna bezbjednost Titove Jugoslavije bila je svjesna opasnosti koja je svakodnevno prijetila novonastaloj državi, zbog čega je, po svaku cijenu, morala da zaustavi njeno terorističko djelovanje. Zbog toga je u svoje redove počela da uvodi kriminalce koji su u Švedsku odlazili, između ostalog, i sa zadatkom da se trajno obračunaju s ustaškim naslednicima.

Istovremeno, kako piše Kurir, Švedska je, pored Njemačke i Austrije, bila jedna od omiljenih destinacija srpskih gastarbajtera, za kojima su odlazili i lokalni kriminalci.

“Još šezdesetih godina prošlog vijeka naše podzemlje počelo je da se širi po Evropi. Jedna grupa kriminalaca otišla je u Italiju, druga u Francusku, a treća je, preko Austrije i Njemačke, stigla u Švedsku, i to u Malme i Geteborg, pa u Stokholm. Specifično za tadašnju mafiju bilo je da odlazi tamo gdje ima gastarbajtera, odnosno zemljaka koji su zaista otišli da rade. Srbi su u svim djelovima svijeta gdje su živjeli otvarali restorane i kafiće, pa su se po takvim mjestima okupljali i kriminalci koji su im ili nudili zaštitu, ili tražili reket”,objašnjava za Kurir, Boža Spasić, bivši operativac DB.

Kako navodi, prvi poznatiji srpski kriminalci počeli su da se okupljaju po kazinima i kockarnicama.

“Naši ljudi su veoma brzo ostvarili dobre veze, povezali se sa drugim Srbima koji su radili po Njemačkoj, i u početku su sve velike akcije srpskih kriminalaca, uglavnom krađe kola, organizovane zapravo iz Njemačke i Jugoslavije, sve dok mafija nije dovoljno ojačala. Kada su se osnažili, počeli su da peru novac, držali su kazina i noćne klubove, radili su obezbjeđenje, reketirali, i na kraju počeli da se bave i drogom. Zanimljivo je da su proizvodili i distribuirali pivo, jer je u to vrijeme u Švedskoj cijena alkohola bila veoma visoka”, kaže sagovornik Kurira.

Spasić navodi da se osnivačem srpske mafije u Švedskoj smatrao Crnogorac Dragan Joksović Joksa, blizak drug Željka Ražnatovića Arkana. Joksa je tokom devedesetih bio je jedan od glavnih za šverc cigareta iz Srbije u Švedsku.

“Kod njega su svi Srbi odlazili, a kasnije se pojavio i Zoran Uskoković Skole. Taj mlađi talas, koji je predvodio Skole, ponašao se kao da su na Terazijama, pljačkali su, obijali, padali su često u zatvor, ali su posle šest mjeseci izlazili. Švedska je bila raj za srpsko podzemlje jer su kazne bile izuzetno male, pa su se oni osilili. Počeli su preko Jokse da dolaze u ovu zemlju sve više i da pljačkaju banke i pošte. Zanimljivo je da su srpski kriminalci po izlasku iz švedskih zatvora pričali gotovo bajkovite priče i ubjeđivali mlađe da je „kul“ završiti u tamošnjem kazamatu jer posjeduje teretanu, televizor i frižider” navodi sagovornik Kurira.

Srpska mafija je do devedesetih godina bila ujedinjena, ali je kasnije počeo raskol.

“Tek posle raspada Jugoslavije i rata na našem području počeli su da izbijaju i prvi sukobi među Jugoslovenima u Švedskoj. Hrvatski kriminalci su preuzeli najveći dio teritorije, počeli su međusobno da se ubijaju. Sve je to rezultiralo opadanjem moći, pa je uticaj naših kriminalaca, kojih i dalje ima tamo, gotovo zanemarljiv”, kaže za Kurir Boža Spasić.

Inače, Vlasta Petrović Crnogorac navodno je među prvima otišao u Švedsku još davne 1966. kao gastarbajter. Spekulisalo se da je zapravo bio obavještajac i da je radio za državu. U ovoj skandinavskoj zemlji postao je izuzetno uticajan, držao je lokale, klubove i kockarnice. Nakon što je ubio čovjeka u samoodbrani, poslove je preuzeo njegov sin Bojan. Navodno su bili bliski sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, piše Kurir.

Sličnog mišljenja je i kriminolog Zlatko Nikolić, koji kaže da se naši kriminalci bave istim nelegalnim poslovima kojima su se bavili i njihovi prethodnici prije pola vijeka.

“Uglavnom pokrivaju prostituciju i narko-trafiking, ali tu ima i povremenih sukobljavanja sa drugim kriminalnim grupama drugih nacija. Međutim, oni veoma brzo nađu zajednički interes i jezik”, kaže za Kurir Nikolić.

Kurir.rs

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com