ŠTA VI MISLITE? Koja je idealna razlika između djece? - Volim Podgoricu

ŠTA VI MISLITE? Koja je idealna razlika između djece?

Na jednoj strani je mišljenje da veća razlika manje remeti porodični život, a i troškove je lakše raspodijeliti na veći broj godina. Na drugoj je uvjerenje da će, ukoliko je manja razlika između djece, među njima da bude prisniji odnos. A život nam pokazuje da za starije mame velika razlika nije preporučljiva opcija, dok za mnoge od nas – mala “nezgoda” ne ostavlja mnogo prostora da biramo.

Kakav će efekat imati dolazak “nove” bebe kada je u pitanju prvo dijete, i kako razlika u godinama utiče na njegov mentalni razvoj? Koja je idealna razlika između rođenja mališana, i koje su prednosti i mane?

JEDNOGODIŠNJAK

Velika prednost male razlike u godinama je ta što će vaše dijete od samog starta da ima druga za igranje.

Biće vam lakše da odgajate novu bebu, s obzirom da ste nedavno kroz sve to prošli i niste imali vremena da “zaboravite”. Uhvatili ste zalet, znate sve prednosti i mane, što vam pomaže da se lakše organizujete. A kao rezultat toga, imate više vremena da se posvetite starijem djetetu. Osim toga, dijete u uzrastu od godinu dana još nije postalo svjesno svog “jedinstvenog” položaja u porodici, tako da ne postoji velika mogućnost da bude ljubomorno.

Međutim, možda će za vas predstavljati teret da se borite sa duplim pelenama i ponovnim neprospavanim noćima. Možda ćete osjećati grižu savjesti jer nemate dovoljno energije da se u potpunosti posvetite starijem djetetu, ili će vam biti žao što mu niste ostavili dovoljno vremena da uživa u vašoj potpunoj pažnji.

Kada imate djecu između kojih je mala razlika, može vam se desiti da sebe hvatate kako ih neprestano poredite – koje je prvo prohodalo, progovorilo, počelo da koristi nošu…

Šta možete da uradite?

Nemojte previše pažnje da obraćate na kućne poslove, ili potražite pomoć kako biste imali dovoljno energije da se bavite djecom.

Kada je u pitanju jednogodišnjak, ne možete biti sasvim sigurni da li ste za njega odvojili baš dovoljno vremena. Zato se potrudite da mu posvećujete što više pažnje. Svojim postupcima mu stavite do znanja da još uvijek zauzima specijalno mjesto u vašem životu, tako što ćete da provodite određeno vrijeme potpuno sami. Izbjegavajte poređenja, jer time možete podstaći nesigurnost kod djeteta.

DVIJE DO TRI GODINE

Istraživanja su pokazala da najveći rivalitet među braćom postoji kada je između njih razlika – dvije godine.

U uzrastu od dvije godine, dijete se nalazi na veoma važnoj prekretnici u razvoju. Upravo je počelo da se osamostaljuje i da formira svijest o sebi, kada se odjednom pojavljuje nova figura – koja prijeti da ukrade njegovu poziciju i svu pažnju koja je samo njemu pripadala. To može ozbiljno da uzdrma njegovo samopouzdanje.

Može se desiti i da dvogodišnje dijete počne regresivno da se ponaša kada mlađi brat ili sestra dođu na svijet. U tom slučaju će tražiti da se prema njemu odnosite kao prema bebi – npr. da nosi pelene (koje je već prevazišlo), ili da pije iz flašice iako je odavno počelo da upotrebljava šolju.

Međutim, dvije do tri godine je još uvijek dovoljno mala razlika da vaša djeca postanu savršen par za igru i druženje do kraja života. Dolazak nove bebe na svijet za prvo dijete može da predstavlja novinu koja će da stimuliše njegov razvoj. Uostalom, nakon dvije i po godine, dijete je dovoljno veliko da može pomalo i da pomaže oko bebe – da donese pelenu, ili da praveći grimase zabavlja malog brata ili sestru.

Šta možete da uradite?

Ohrabrite starije dijete da pomaže oko bebe, kako se ne bi osjećalo zapostavljenim. Ukoliko je nezainteresovano, nemojte da ga tjerate, možda mu je potrebno malo vremena.

Nemojte da organizujete velika “događanja” vezana za dolazak nove bebe. To bi moglo da izazove dodatnu pometnju u “mikrokosmosu” starijeg djeteta. Odložite nošu i upis u obdanište za nekoliko mjeseci.

Ohrabrujte mališana umjesto da ga opominjete. Ukoliko je pogođen rođenjem bebe, potrudite se da mu nikad ne kažete: “Nemoj to da radiš bebi!”, već: “Beba voli kada je nježno maziš po glavi”.

Ili: “Hajde da budemo tihi kao mišići kako se beba ne bi probudila”.

Udovoljite djetetovom regresivnom ponašanju neko vrijeme. Dopustite mu da pije iz flašice ili da nosi pelenu ukoliko insistira. Nikako mu nemojte reći: “Prestani da se ponašaš kao beba!” Umjesto toga, pohvalite ga kada se ponaša kao veliki dječak.

Odvojte dio vremena u toku dana kada ćete da se igrate samo sa njim. Odvedite ga u park, ili mu čitajte priče kad beba spava…

ČETIRI GODINE I VIŠE

Stručnjaci kažu da u uzrastu od četiri godine – dolazak nove bebe na svijet ne predstavlja prijetnju za samopouzdanje djeteta. Ono će morati da se pomiri sa činjenicom da više nije centar roditeljske pažnje, ali mu to u ovom uzrastu neće tako teško pasti, pošto je steklo sigurnost kada su u pitanju ljubav i njegovo mjesto u porodici. Zapravo, može se očekivati da će prije biti zadovoljno i ponosno kada dobije brata ili sestru.

Duži vremenski period između dva porođaja će omogućiti da se oporavite od neprospavanih noći, tako da ćete novu bebu moći da odgajate sa mnogo više energije. Ali, manje su šanse da će vaša djeca biti previše bliska. Postoji generacijska razlika između bebe i djeteta koje je staro četiri godine i više. Starije dijete će prije imati ulogu starijeg brata ili sestre nego kompanjona za igru. Imaće različite drugove, igraće se drugačijim igračkama i voljeće potpuno drugačije stvari.

Šta možete da uradite?

Nemojte od svog starijeg djeteta da očekujete previše kada je čuvanje bebe u pitanju. Imajte na umu da je i ono još uvijek dijete. Ono može da bude od velike pomoći, ali je i njemu potrebno mnogo ljubavi i maženja.

Trudite se da ga nagradite tako što ćete mu posvetiti posebnu pažnju, provodeći dio vremena samo sa njim. Mali džeparac i dozvola da bar malo kasnije ode na spavanje – učiniće da se osjeća specijalnim i odraslim.

KADA JE NAJBOLJE VRIJEME ZA DRUGO DIJETE?

Istraživanja pokazuju da je razlika između 15 i 26 mjeseci idealna. To je vrijeme koje je dovoljno vašem tijelu da se oporavi od porođaja, a umanjuje i mogućnost da se beba rodi prevremeno ili sa manjom tjelesnom težinom.

Na kraju, ipak se sve svodi na zaključak da je nemoguće sa sigurnošću predvidjeti kako će razlika u godinama da utiče na vašu djecu. U velikoj mjeri to zavisi od njihove ličnosti. Zato nemojte previše da mozgate o svemu tome, već radite onako kako vam najviše odgovara.

Kako starijem djetetu pomoći da prihvati novost? 

– Recite mu, što je prije moguće, da će dobiti brata ili sestru – kako biste mu dali vremena da se privikne.

– Pokažite mu slike na kojima je prikazano kako se fetus razvija, dajte mu da osjeti kako se beba mrda (neka dodirne vaš stomak).

– Ukoliko je dijete dovoljno veliko, objasnite mu šta se događa u vašem stomaku – da beba raste i da će izaći napolje kad bude spremna.

– Čitajte mu priče o braći, sestrama i novim bebama.

– Dajte mu do znanja da će nova beba biti njegova beba, isto kao što je i vaša.

– Dozvolite mu da bira igračke i garderobu za bebu, i angažujte ga da vam pomogne oko uređenja bebine sobe.

– Pokažite mu slike iz perioda kada je i ono bilo beba.

– Ukoliko imate priliku, odvedite ga kod prijatelja koji imaju bebu, kako bi se priviklo na njeno prisustvo.

– Ustanovite “tatin dan”, kada će mališan da provodi vrijeme samo sa tatom. To će omogućiti da vrijeme koje će provesti samo sa ocem, dok vi budete u bolnici ili dok ste zauzeti oko bebe – ne doživi kao nešto “nelagodno”.

Upoznavanje sa bebom

– Počnite da bebu zovete imenom što je prije moguće, kako bi starije dijete moglo da je doživi što realnije.

– Kupite poklone koje će dijete kasnije moći da “razmjenjuje” sa bebom.

– Organizujte bebin rođendan sa tortom i svjećicama, a starijem mališanu dozvolite da bude “glavni”.

– Potrudite se da starijem djetetu rođaci i prijatelji posvete dovoljno pažnje kada dođu da prvi put posjete bebu.

– Kupite lutku o kojoj će dijete moći da “brine” dok vi brinete o bebi.

– Dok milujete bebine tanane ručice, recite starijem djetetu: “Kada si bio beba, i ti si imao tako male, slatke ručice!”

yumama

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com