Home / ŽIVOT + / Duhovnost / Danas je VELIKI PRAVOSLAVNI PRAZNIK i CRVENO SLOVO! Ove stvari nikako NE SMIJETE da radite!

Danas je VELIKI PRAVOSLAVNI PRAZNIK i CRVENO SLOVO! Ove stvari nikako NE SMIJETE da radite!

U narodu ovaj praznik ima dugu tradiciju i spada u grupu velikih praznika, koji se posebno poštuju

Pravoslavna crkva i vjernici danas slave sjećanje na Usekovanje glave Svetog Jovana, ili praznik u narodu poznatiji kao jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavose

Irod Antipa, sin Iroda Starijeg, ubice mladenaca vitlejemskih u vrijeme rođenja Isusa Hrista, bio je gospodar Galileje u vrijeme propovjedi Jovana Krstitelja. Taj Irod je bio oženjen ćerkom arapskog kneza Arete.

Ubrzo je otjerao svoju zakonitu ženu i uzeo sebi za ljubavnicu Irodijadu, ženu svoga brata Filipa, koji je još bio u životu. Protiv ovog bezakonja ustao je Jovan Krstitelj i pred svima napao Iroda.

Pošto car nije dozvoljavao da iko govori protiv njega, sveti Jovan se ubrzo našao u tamnici. Za vrijeme jedne zabave u svom dvoru u Sevastiji Galilejskoj, pred gostima je igrala Salomija, ćerka Irodijadina i Filipova.

Pijani Irod, zanesen vatrenim plesom, obećao je igračici da će joj dati šta god da traži, a ona je zatražila glavu Jovana Krsitelja na tacni.

Irod je naredio da se to uradi, pa su Jovana posjekli u tamnici i donijeli su njegovu glavu na tanjiru. Jovanovi učenici noću su uzeli tijelo svog učitelja i sahranili ga, a Irodijada je izbola iglom Jovanov jezik, pa glavu zakopala na neko nečisto mjesto.

Smrt svetog Jovana dogodila se pred Pashu, a praznovanje 11. septembra ustanovljeno je zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su podigli na njegovom grobu u Sevastiji car Konstantin i carica Jelena.

U narodu ovaj praznik ima dugu tradiciju i spada u grupu velikih praznika, koji se posebno poštuju.

Izbjegava se bilo kakav rad, kako napolju, tako i unutar kuće. Na današnji dan cijela porodica posti, a narod se okuplja u hramovima na liturgiji.

Naročito je rasprostranjeno verovanje da se na današnji dan ne jede i ne pije ništa što je crveno, jer to podsjeća na prolivenu krv Jovanovu.

Iz istog razloga danas ne treba uzimati nož u ruke.

U nekim krajevima vodi se računa da zbog napretka djece, mališani nikako na ovaj dan ne jedu paradajz, breskve, jabuke i bilo šta drugo crvene boje.

Posebno je interesantno vjerovanje u istočnoj Srbiji gdje se vjeruje da na ovaj dan čak treba skidati i crveni končić sa ruke, koji prema sujevjerju onome ko ga nosi, ostalim danima – donosi sreću! Naime, prema ovom vjerovanju nikako ne smijete ostaviti crveni končić vezan, jer će vam od ovog dana sve “ići naopako”!

(Telegraf.rs)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com