Podgorica treba da bude snažan i otporan grad - Volim Podgoricu

Podgorica treba da bude snažan i otporan grad

Vuk Iković iz Organizacije KOD najavljuje da će nastaviti borbu za zelene površine u Glavnom gradu, ali to nije jedina aktivnost koju planiraju tokom jeseni u toj oblasti.

“ Trenutno radimo analizu korišćenja resursa u glavnom gradu – kako onih zelenih, tako i svih drugih. Jer to su resursi naše zajednice, kojim treba da upravljaju efikasno i savjesno oni koje plaćamo za to. Cilj te analize je da građanin dobije odgovore na pitanja kakvo je stanje sa prostorom, vodama, vazduhom i šumama i gdje gradska uprava troši naš novac. Logičan nastavak te analize je i predlog rješenja problema sa kojima se građani svakodnevno susreću – od nedostatka zelenih površina, parkinga, rekreativnog prostora… pa sve do poboljšanja ukupnog životnog ambijenta u Glavnom gradu.

Ako želimo efikasno organizovano društvo, onda svi zajedno moramo razumjeti da svi resursi pripadaju svim ljudima. U upravljanju tih resursa treba svi da učestvujemo. Ne može gradska uprava da ignoriše zahtjeve građana, ili korak dalje da čini sve da obesmisli građanske inicijative koje su na korist cijele zajednice, samo zato jer se to ne uklapa u nečije projekcije – ekonomske, finansijske, političke… Podgorica treba da bude snažan i otporan grad, da ima mogućnost da pruži njenim stanovnicima optimalne uslove za život, ali ujedno da bude i otvoren grad za one koji dolaze u njega, jer je Podgorica jedan od rijetkih gradova u Crnoj Gori koji ima sreću da njen broj stanovnika raste. Nažalost, taj rast se dešava kao posljedica loših uslova života u drugim mjestima”, kaže Iković.

On ukazuje da u mnogim slučajevima širenje zelenih površina predstavlja jedini način da se uljepša grad, jer je nasilna urbanizacija u značajnoj mjeri naružila cijeli ambijent i otežala svakodnevni život.

“ U inicijativi 100.000 stabala nastavljamo komunikaciju sa građanima, sa posebnim fokusom na studente i mlade koji će se tokom jeseni uključiti u Inicijativu. Kako smo već navikli javnost, dokumentujemo naše aktivnosti u video formatu i tako redovno izvještavamo o učinjenom. Pored redovne sadnje, radićemo i na sakupljanju sjemenskog materijala i sadnica, a dodatno ćemo razvijeti ideju opitnog rasadnika koji je Organizacija KOD pokrenula početkom ove godine kada smo posadili 10.000 žirova iz kojih već dobijamo sadnice hrastova.

Navodnjavanje sadnica
Navodnjavanje sadnica(Foto: Organizacija KOD)

Ono što je najvidljivije je sadnja na urbanim površinama: ulice, bulevari i kvartovi, ali nastavićemo ozelenjavanje i goleti oko Podgorice”, ističe Iković.

On kaže da su pozvali i ostale lokalne uprave da otpočnu zajedno sadnju i u njihovim opštinama. Od 24, sedam su pozitivno odgovorile. Zato će Organizacija KOD od ove jeseni biti aktivni i u drugim gradovima.

“ U narednih nekoliko mjeseci pokrećemo debate o upravljanju prostorom, vodama i šumama… Podatke koje obrađujemo često sadrže i upoređenje sa drugim uspješnijim sistemima, jer nastojima da učimo od boljih – a ne da se u traganjima za izgovorima vječito upoređujemo sa neefikasnim i neuspješnim sistemima.

“Nama treba moderna uprava koja osluškuje potrebe i inicijative građana, a ne arogantni političari koji su zaboravili da ih mi plaćamo da rade posao u najboljem interesu zajednice”, kaže Iković

Ukoliko živimo u betonskim blokovima, tj. kvartovima bez drveća, računi za struju su nam veći čak i za 30 % jer zelenilo je regulator temperature. Zato ne treba da se navikavamo na čekanja i obećanja. Ako gradonačeknik neće da učini Podgoricu zelenom, energetski nezavisnom, učiniće je građani. Jer niko nema pravo da otima od građana posljednje zelene površine. Drugim riječima, niko nema pravo da kaže: građani, vi ste mi dali vlast, sada ću ja raditi kako ja hoću. Znači, gradonačelnik može biti neuk, ali mi to ne smijemo prihvatiti. Ovo je naš prostor i mi se borimo za to da bude na korišćenje i uživanje svima, uz bitan sulov: da ostavimo više potomcima nego što smo dobili od predaka. Razvoju te ideje ćemo posvetiti dobar dio aktivnosti u nastupajućem periodu”, kaže Vuk Iković.

Park sade po crtežima Radunovića

“Ono što mogu da najavim su dodatne inovacije u pristupu ozelenjavanja, a posebno mi je drago da mogu da kažem da će cijeli jedan manji park biti zasađen zahvaljujući crtežima akademskog slikara Miloša Radunovića, koji je pola prihoda od prodaje svakog crteža sa motivima stabala donirao u svrhu kupovine sadnica. Tako će jedno od okolnih ogoljelih brda početi uskoro da se zeleni zahvaljujući plemenitoj ideji”, kaže Vuk Iković.

Vijesti

2 komentara

  1. I’m happy I found this site! From time to time, students want to cognitive the keys of productive literary essays composing. Your first-class knowledge about this good post can become a proper basis for such people. cheers!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com