KAKO RADI CG TUŽILAŠTVO: Šestoro optuženo za LAŽNO SVJEDOČENJE, ali ne i Ivan Brajović! - Volim Podgoricu

KAKO RADI CG TUŽILAŠTVO: Šestoro optuženo za LAŽNO SVJEDOČENJE, ali ne i Ivan Brajović!

Tužilaštvo nije imalo smjelosti da u slučaju lažnog svjedočenja u predmetu “Ramada” optuži predsjednika Skupštine i lidera Socijaldemokrata (SD) Ivana Brajovića, iako na suđenju nije govorio istinu, smatraju sagovornici “Vijesti”.

Osnovno državno tužilaštvo je juče saopštilo da je zbog produženog krivičnog djela davanje lažnog iskaza podnijelo optužni predlog protiv šest okrivljenih, među kojima nije Brajović.

Optužni predlog je time baziran samo na činjenicama koje je utvrdio Viši sud u Podgorici u pravosnažnoj presudi kojom je za zloupotrebu državnih resursa osuđen Nebojša Obradović, funkcioner SD.

Iako je iz presude jasno da je i Brajović izbjegao istinu, tužilaštvo nije provjeravalo te navode.

Optužni predlog podnijet je Osnovnom sudu protiv funkcionera Socijaldemokrata (SD) Emila Durumbašića, kao i zaposlenih u Upravii za željeznicu Kimete Merulić, Jugoslava Becića, Milana Bankovića i direktora Uprave Miroslava Kukavičića i službenice Ministarstva saobraćaja Tanje Dašić.

Oni su, kako je to zvanično saopšteno, naprije u septembru 2016. godine kao svjedoci dali lažan iskaz u Specijalnom državnom tužilaštvu, a potom isto uradili tri mjeseca kasnije svjedočeći u Višem sudu u postupku koji se zbog zloupotrebe službenog položaja vodio protiv bivšeg direktora Direkcije za željeznicu Nebojše Obradovića.

Sutkinja Višeg suda u Podgorici Ana Vuković je u obrazloženju presude kojom je osuđen Obradović navela je da su “pri­stra­sno i sra­ču­na­to na po­ma­ga­nje okri­vlje­nom” svjedočili Brajović, funkcioner SD-a Emil Durumbašić, kao i zaposleni u Direkciji Kimeta Merulić, Jugoslav Becić, Milan Banković, Miroslav Kukavičić i Tanja Dašić”.

“…Takođe je pravilno postupio prvostepeni sud ocjenjujući odbranu optuženog N. O. da su dana 23. 07. 2015. godine i dana 14. 01. 2016. godine u salama hotela “R…” održani sastanci D…. kada je našao da je ona sračunata u cilju izbjegavanja krivice, a iskaze svjedoka E. D., K. M., J. B., M. B., T. D. i M. K., kojima se potvrđivala ta odbrana optuženog, našao da su sračunati u cilju pomaganja optuženom u izbjegavanju krivice, pa su navodi žalbi u vezi sa neprihvatljivošću ove odbrane optuženog i iskaza navedenih svjedoka pokazuju kao neosnovani”, piše u odluci Apelacionog suda.

Između ostalog, navodi se i da je Brajović bio upoznat sa organizacijom partijskih skupova: “Dovodeći navedeno u vezu s utvrđenjem da Direkcija za željeznicu nije održala nijedan skup u hotelu ‘Ramada’, to osnovano ukazuje da su i okrivljeni, kao član Socijaldemokrata, kao i svjedok Ivan Brajović, kao njen predsjednik, bili upoznati i sa organizacijom navedena dva skupa od 22. jula 2015. i 14. januara 2016. godine”.

Kukavičić je nakon presude Obradoviću postao direktor Direkcije za željeznicu, koja je promjenom zakona preimenovana u Upravu.

U optužnom predlogu Brajovića nema jer je ODT, kako navode, utvrdio da nije lažno svjedočio.

“Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je krivičnu prijavu M. B. (Mladena Bojanića) protiv I. B. (Ivana Brajovića), za krivično djelo davanje lažnog iskaza, jer je utvrđeno da prijavljeni pred sudom, u krivičnom postupku, nije lažno svjedočio kada je tvrdio da državni organ DZŽCG (Direkcija za željeznice Crne Gore) nije platio skup partije čiji je predsjednik, već je naveo da nema saznanja da je neki državni organ platio skup te partije”, saopšteno je juče iz ODT-a u Podgorici, koje je vodilo istragu više od godinu.

Bivši samostalni poslanik Mladen Bojanić koji je otkrio aferu i podnio krivičnu prijavu zbog lažnog svjedočenja nije isključio mogućnost da će se žaliti na rješenje, kako bi se ponovo preispitala odgovornost Brajovića, jer smatra da nijesu smjeli da ga optuže.

“Brajović je na sudu izjavio da ne zna ništa o tim skupovima, što nije tačno jer ga je na svjedočenju Emil Durumbašić demantovao, rekavši da je lider SD-a sa time bio upoznat”, rekao je Bojanić “Vijestima”.

On podsjeća da je Brajović na suđenju tvrdio da nije ništa znao o plaćanju, “a njegov je potpis na zahtjevu za plaćanje državnom trezoru ta dva skupa”.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, koji je sa Bojanićem insistirao na rasvjetljavanju ovog slučaja, kazao je “Vijestima” da će biti interesantno čuti zašto je upravo protiv ovih osoba pokrenut postupak, “a ne i protiv nekih drugih”.“Svakako ne bih želio da komentarišem tok samog postupka koji je pokrenut nakon velikog protoka vremena, iako se radi o slučaju koji je tangirao javnost više od četiri godine”, kazao je Damjanović.

U informaciji iz ODT-a koja ja dostavljena “Vijestima”, navodi se da je okrivljeni Emil Durumbašić tvrdio da je u julu 2015. i januaru 2016. godine, u hotelu “Ramada”, organizovao dva sastanka za potrebe Direkcije za željeznice, a ostali okrivljeni da su im navodno prisustvovali. “Odlukama Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore pravosnažno je utvrđeno da sastanci nijesu održani”, navode iz ODT-a.

Sudovi su, pojašnjavaju, iskaze protiv okrivljenih u svojstvu svjedoka ocijenili kao neistinite, pristrasne i sračunate na pomaganje u izbjegavanju krivice ranije osuđenom direktoru Direkcije za željeznice Nebojši Obradoviću.

Bojanić traži i da se ispita odgovornost rukovoditeljke Osnovnog državnog tužilaštva Ljiljane Klikovac.

ODT poslije godina razvlačenja presjeklo: Klikovac(Foto: Savo Prelević)
“…Klikovac je već tri puta odbijala krivičnu prijavu i tri puta sam uspio to da poništim na Višem državnom tužilaštvu, tako da očekujem i podsjetiću pismeno Tužilački savjet da se odredi prema njenom postupanju”, istakao je Bojanić.

Podgoričko ODT je predmet lažnog svjedočenja formiralo po prijavi Bojanića. U njemu je najprije postupala zamjenica ODT Romina Vlahović, a zatim rukovoditeljka ODT Ljiljana Klikovac. Ona nije našla elemente krivčnog djela, pa je zamjenica višeg tužioca u Podgorici Ljubinka Bašović tri puta poništavala rješenje i naložila koleginici Ljiljani Klikovac da donese zakonsko rješenje.

Nakon toga ODT u Podgorici je predmet dostavilo Vrhovnom državnom tužilaštvu na razmatranje, koje je vratilo predmet ODT Podgorica na postupanje.

Šta je predsjednik SD-a pričao na sudu
Lider Socijaldemokrata Ivan Brajović je pred sutkinjom Anom Vuković 2017. godine svjedočio da nijedan skup njegove partije nije platila Direkcija za željeznice.

“Ne smatram da skupove moje partije treba da plaćaju državni organi. Ne pada mi na pamet da to oni plaćaju. Nemam saznanja ni da je bilo koji državni organ platio bilo koji skup koji je prethodio osnivanju SD-a”, rekao je Brajović.

Brajović je tada u sudnici kazao da smatra da je slučaj iskonstruisan u cilju kompromitacije SD-a.

Funkcioner SD-a Emil Durumbašić je u Višem sudu 2016. odgovarajući na pitanje zašto je organizovao skup za Direkciju, kazao da je to uradio na molbu (Nebojše) Obradovića, koji mu se požalio da ima problem zbog curenja informacija.

On je tada ispričao da je za potrebe SD-a i Direkcije organizovao četiri skupa.

Sad Kukavičić šefuje Obradoviću
Bojanić je kazao da Vlada na čelu sa Duškom Markovićem nije reagovala i pored više dopisa i upozorenja da je u Ministarstvu saobraćaja radio čovjek koji je pravosnažno osuđen za korupciju: “S druge strane, premijer se hvali da se bori protiv korupcije, a u stvari su on i njegova Vlada promoteri korupcije”.

Bojanić je naveo da je Miroslav Kukavičić koji je bio zamjenik Nebojše Obradovića, na sudu svjedočio da je bio prisutan na dva sastanka kojih definitivno nije bilo.

“U međuvremenu je Obradoviću pravosnažno presuđeno. On je podnio ostavku, a na njegovo mjesto je kao vršilac dužnosti došao Kukavičić. Obradović, koji je pravosnažno osuđen je potom radio u Ministarstvu saobraćaja, odakle je sad vraćen u Direkciju za željeznice, a rješenje mu je potpisao upravo Kukavičić. Onaj koji je lagao na sudu, za svoga, tada šefa, sad je šef ovome koji je pravosnažno osuđen”, kazao je Bojanić.

 

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com