Medenica sakrila da je od posla sa Bećirovićem zaradila 139.000 - Volim Podgoricu

Medenica sakrila da je od posla sa Bećirovićem zaradila 139.000

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica već četiri godine od nadležnih organa krije informaciju o poslu sklopljenom s kontraverznim kolašinskim biznismenom Zoranom Bećirovićem, iz kojeg je prihodovala blizu 139 hiljada eura.

Naime, 6. jula 2015. godine Medenica je od pokojnog supruga naslijedila blizu 28 hiljada kvadratnih metara šume, livada i voćnjaka u blizini Kolašina, a samo deset dana nakon toga, kompletno zemljište prodala kompaniji „Lolkan investments Montenegro“ iza koje preko povezane kiparske ofšor kompanije stoji Bećirović, ekskluzivno otkriva Istraživački centar MANS-a.

Vesna Medenica nije prijavila nadležnoj antikorupcijskoj instituciji prodaju zemljišta, niti prihod od skoro 139 hiljada eura, iako je tadašnji Zakon o konfliktu interesa u članu 19 propisivao da je zbog promjene u imovini većoj od 5.000 eura morala podnijeti posebni izvještaj.

Na postavljena pitanja zašto nije prijavila prodaju zemljišta i prihod od posla sa Bećirovićem, predsjednica Vrhovnog suda nije imala komentar.

Kako je Medenici plaćeno za zemljište?

Četiri parcele koje je naslijedila od supruga, ukupne površine od oko 28 hiljada m2, Medenica je prodala nepoznatoj kolašinskoj kompaniji „Lolkan investment Montenegro“ koja je, prema podacima Centralnog registra privrednog suda, u stoprocentnom vlasništvu kompanije „Katun“, takođe iz Kolašina. Nadalje, kao jedini osnivač firme „Katun“ novodi se kiparski ofšor „Caldero Trading Limited“. Podaci kiparskog registra pokazuju da je jedini akcionar „Caldero Tradining Limited“ upravo crnogorski biznismen Zoran Bećirović.

Finansijski izvještaj kompanije „Lolkan investments Montenegro“ za 2015. godinu pokazuje da je Medenici plaćeno novcem iz kratkoročne pozajmice koja je uzeta iste godine, u iznosu od 140 hiljada eura. Do danas kompanija „Lolkan“ nije vratila ni euro ove pozajmice koja se i dalje vodi kao kratkoročna. To ukazuje da je malo vjerovatno da se radi o kreditu neke od komercijalnih banaka.

Druga moguća opcija jeste da je Medenica isplaćena gotovinom koju je u „Lolkan“ kao pozajmicu unijela neka od povezanih kompanija Bećirovića u Crnoj Gori. Međutim, nijedna od firmi koje se povezuju s njim u svojim izvještajima nema registrovanu ovu pozajmicu.

Zoran Bećirović nije odgovorio na upućena pitanja o porijeklu novca kojim je njegova kompanija isplatila Vesnu Medenicu, niti šta planira sa zemljištem u Kolašinu koje je kupljeno od nje.

Finansijski izvještaji koje je analizirao MANS pokazuju da su obje Bećirovićeve kompanije, i „Lolkan“ i „Katun“ trenutno u blokadi, da već godinama posluju sa gubitkom, i da nemaju bilo kakvih prihoda, pa čak i one godine kada je Medenici isplaćeno blizu 139 hiljada eura.

Istraživački centar MANS u Kolašinu je pokušao da dođe do više informacija o ovim kompanijama, a na adresama na kojima su registrovane nije bilo vidljivih oznaka da se tu zaista i nalaze.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com