Home / NOVOSTI / POČEO NOVI RAT U SIRIJI, TURCI KRENULI U AKCIJU: Digli avione i udarili iz artiljerije, sirijska vlast zove Kurde da im se priključe u odbrani teritorije

POČEO NOVI RAT U SIRIJI, TURCI KRENULI U AKCIJU: Digli avione i udarili iz artiljerije, sirijska vlast zove Kurde da im se priključe u odbrani teritorije

Turski predsjednik Redžep Taijip Erdogan pokrenuo je operaciju protiv milicija koje predvode Kurdi na sjeveroistoku Sirije.

Turski avioni i artiljerija počeli udare na položaje u Siriji odmah nakon Erdoganove najave. Mediji su izvijestili da su se vazdušni i artiljerijski napadi desili blizinu sirijskih pograničnih gradova Tel Abjad i Ras el Ajn.

Ankara vidi kurdsku miliciju kao teroriste i tvrdi da je potreban napad da bi se nastao mir u regionu. Operacija ima za cilj ne samo kurdsku miliciju, već i s teroristima Islamske države, naveo je Erdogan.

FOTO: EPA/STRINGER

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije osudilo je danas planove Turske da izvrši ofanzivu na sjeveru te zemlje, nazivajući taj potez “bezobraznim kršenjem” međunarodnog prava. U saopštenju se navodi da će se Sirija odupirati upadu svim silama, a za trenutnu situaciju okrivili su kurdske grupe koji su, kako navode, iskorišćeni kao sredstvo za “američki projekat”.

Ministrarstvo navodi da je Sirija spremna da ponovo prihvati “svoje sinove, ako su oni spremni da se vrate”, misleći na kurdske borce koje podržavaju SAD.

Oni su najave napada ocijenili kao “neprijateljsko ponašanje” turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i ekspanzionističke ambicije Ankare u Siriji. Kurdska civilna lokalna vlast na sjeveru Sirije pozvala je na “opštu mobilizaciju” dok se Turska postavlja vojsku duž granice sa Sirijom pred vojnu operaciju protiv sirijskih kurdskih boraca.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je ranije danas da će Turska informisati Siriju, Ujedinjene nacije i druge o napadu na Siriju i da je pravo Turske da se brani u skladu sa međunarodnim pravom.

FOTO: EPA/STRINGER

On je dodao da su jedina meta teroristi i da će upad biti Ankarin način da “doprinese integritetu sirijske granice”.

Predsjednik SAD Donald Tramp saopštio je ranije da se američka vojska povlači pod turskim pritiskom, tako ostavljajući na cjedilu svoje saveznike, sirijske Kurde sa kojima su se borili protiv Islamske države.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com