MINISTARSTVO EKONOMIJE: Štampa se može prodavati nedjeljom - Volim Podgoricu

MINISTARSTVO EKONOMIJE: Štampa se može prodavati nedjeljom

Štampa se može prodavati nedjeljom i u dane državnih praznika, ukoliko je njena vrijednost veća od vrijednosti ostale robe koja se u tim objektima prodaje, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Nakon što su vlasnici kioska imali različita tumačenja Zakona o unutrašnjoj trgovini, iz Vlade su Danu objasnili odredbe koje stupaju na snagu 20. oktobra, a tiču se rada nedjeljom.

Iz Ministarstva su naveli da je Članom 35a stav 1 Zakona o unutrašnjoj trgovini propisano da trgovina na veliko i trgovina na malo ne može da se obavlja nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici.

“Članom 35a stav 2 tačka 2 Zakona o unutrašnjoj trgovini propisano je da se izuzetno od stava 1 ovog člana, nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i trgovina na malo može, između ostalog, obavljati u specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju štampe”, kazali su iz Ministarstva.

Zamjenik glavnog i odgovornog urednika „Dana” Nikola Marković očekuje da namjera Vlade bude pozitivno tumačenje zakona kojim će dozvoliti da se štampani mediji prodaju i nedjeljom.

“U suprotnom, biće to korak ga gušenju slobode medija i ograničavanje slobode izražavanja”, rekao je Marković.

Glavni i odgovorni urednik „Pobjede” Draško Đuranović je kazao da je neophodno precizno tumačenje zakona od strane Ministarstva ekonomije.

“Ovako postavljena zakonska norma, ukoliko se bude tumačila, kao što je tumači jedini distributer u Crnoj Gori, značiće gašenje dnevne štampe nedjeljom”, smatra Đuranović.

On je najavio je da će „Dan” i „Pobjeda”, kao izdavači, uputiti Ministarstvu ekonomije zahtjev za precizno tumačenje, kako bi jedini distributer mogao po tome da se upravlja.

RTCG

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com