DA PRESTANU NERAD I ĆUTANJE: Katnić da spriječi nezakonitu državnu pomoć - Volim Podgoricu

DA PRESTANU NERAD I ĆUTANJE: Katnić da spriječi nezakonitu državnu pomoć

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) treba da prestane sa  dvogodišnjim neradom i ćutanjem u vezi sa nezakonitim dodjelama državne  pomoći, da utvrdi odgovornost pojedinaca i spriječi višemilionsku štetu  novca građana.

To je za “Vijesti” kazao član parlamentarnog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Raško Konjević (SDP)  povodom najnovijeg nalaza Državne revizorske institucije (DRI) koja je u  reviziji završnog računa budžeta za prošlu godinu.

DRI je  konstatovao da je Ministarstvo saobraćaja nezakonito lani prenijelo  “Montenegro erlajnsu” (MA) i Crnogorskoj plovidbi 12,18 miliona eura, a  isto se desilo kod Željezničkog prevoza i Željezničke infrastrukture,  kojima je dato 5,4 miliona. Sve ovo je urađeno bez prethodno  pribavljenog mišljenja Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) i mimo  Zakona o kontroli dodjele državne pomoći.

“Da je nadležno tužilaštvo  radilo svoj posao i postupalo po pozivima SDP-a sa prošlogodišnje  rasprave o završnom računu budžeta danas ne bismo imali konstatacije DRI  da je 12 miliona eura potrošeno na nezakoniti način. Tužilaštvo ćuti na  moja uporna upozorenja od 2017. godine i ukazivanje na nezakonita  postupanja u politici državne pomoći. Poglavlje 8 (Konkurencija) je  jedino koje nije otvoreno, a u izvještajima EK se jasno kritikuje  politika državne pomoći. Odgovornost za ove nezakonitosti je na AZK  koja, nažalost, ne radi svoj posao, zloupotrebljava i ne koristi  ovlašćenja da spriječi ili povrati u budžet nezakonito datu državnu  pomoć. To sada zvanično konstatuje DRi u svom izvještaju. Zato pozivam  tužilaštvo da prestane sa neradom i ćutnjom u ovom slučaju već dvije  godine i utvrdi odgovornost pojedinaca u AZK i spriječi višemilionsku  štetu novca građana Crne Gore”, istakao je Konjević. Na čelu SDT-a je Milivoje Katnić.

Konjević  je kazao da će se ubrzo znati da li je bilo,osim u 2017. i 2018. godini  sličnih davanja i u 2019. godini. Dodao je i da avansna plaćanja  Nacionalne turističke organizacije prema MA su značajno veća od njenog  godišnjeg budžeta i treba da budu predmet istraživanja tužilaštva, jer  su ti ugovori tajni.

Vlada je u 2017. prebacila MA 9,7 miliona  dominantno za pokrivanje starih dugova koji ga opterećuju, a iz DRi su  ukazali da na to nemaju zakonsko pravo. Iz Vlade su mjere objašnjavali  time da sprečavaju veću štetu, odnosno da se aviokompanija ugasi i da se  to reflektuje na turizam.

“Specijalno tužilaštvo ćuti na sve ovo,  iako su javna upozorenja stalno prisutna. AZK je očigledno radila  nesavjesno i zloupotrijebila ovlašćenja, iako je upozoravana. SDT ili  neka radi svoj posao ili neka kaže da nijesmo svi jednaki pred zakonom i  da ruka pravde ne važi za privilegovane pojedince. Za nesavjestan rad  se ide u zatvor u državama koje vode računa kako se troši novac građana,  što AZK očigledno već drugu godinu ne radi i budžet trpi štetu”, rekao  je Konjević.

Čeka se odgovor Radunovića

DRI je u reviziji prošlogodišnjeg završnog računa budžeta utvrdio da  Ministarstvo finansija nije u konsolidovanom izvještaju o neizmirenim  obavezama za prošlu godinu prikazalo 22,37 miliona eura. Ukazali su da  se ne poštuje višegodišnja preporuka da potrošačke jedinice novac za  izdatke po osnovu sudskih odluka planiraju godišnjim budžetom, da  Poreska uprava nije blagovremeno sprovodila mjere prinudne naplate kod  19 obveznika koji državi duguju 15,78 miliona… “Vijesti” čekaju  odgovor resora kojim rukovodi Darko Radunović u vezi sa ovim nalazima vrhovne revizije.

Isplaćeno 98  miliona eura kamata

Prema nalazu DRI, Fond za zdravstveno osiguranje je prikazao neizmirene  obaveze na kraju prošle godine u iznosu od 35,03 miliona eura, što je  7,9 miliona više nego godinu ranije.Od te sume se 16,54 miliona odnosi  na zdravstvene ustanove (KCCG, domove zdravlja, specijalne bolnice,  zavode i Institut za javno zdravlje), a 2017. godine njihove neizmirene  obaveze su bile 8,97 miliona eura.

Iz državnog budžeta, piše u nalazu  DRI, lani je za kamate isplaćeno 97,59 miliona eura, dok je bilo  planirano da se potroši 85,47 miliona.

“Zakonom o budžetu za 2018.  godinu izdaci za otplatu hartija od vrijednosti kredita rezidentima  planirani su u iznosu od 50,68 miliona, a ostvareni u iznosu od 234,82  miliona. Ti izdaci se odnose na otplatu kredita komercijalnim bankama u  iznosu od 14,82 miliona i na otplatu duga po državnim zapisima i  obveznicama u iznosu od 220 miliona”, piše u izvještaju DRI.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com