NEGATIVNO MIŠLJENJE OPŠTINE: Izgradnja hidroelektrane bi donijela više štete nego koristi - Volim Podgoricu

NEGATIVNO MIŠLJENJE OPŠTINE: Izgradnja hidroelektrane bi donijela više štete nego koristi

Opština Bijelo Polje je dala negativno mišljenje na izgradnju male  hidroelektrane na rijeci Bistrici, jer bi njenom gradnjom bio ugrožen  projekat valorizacije Đalovića pećine, kao i brojni ribnjaci i  stanovništvo koje u tom kraju živi od poljoprivrede.

To se  navodi u mišljenju koji je dostavljen Agenciji za zaštitu prirode i  životne sredine, a u koji imao uvid portal sjevercg.me.

Koncesiju  na Bistricu, u BIjelom Polju, dobio je konzorcijum “Bistrica clean energy”, u kojem je većinski vlasnik, kompanija “BP Hidropower” Žarka  Burića. Taj projekat izazvao je buru nezadovoljstva građana i ekologa, a  protest povodom planirane gradnje zakazan je za subotu ispred Opštine.

U  mišljenju se navodi da je Opština Bijelo Polje u fazi primjene jednog  od strateških projekata opštine Đalovića pećine, kao turističkog  objekta sa izuzetnim turističkim i ekonomskim potencijalima za sveukupni  razvoj.

“Naša prepostavka je da vrijednost i korist koju će  opština imati od implementacije Đalovića pećine, speleološkog bisera  Bijelog Polja, Crne Gore i Evrope daleko nadilaze korist, koju bi  opština Bijelo Polje i njeno stanovništvo imalo od mHE”.

Navodi  se da se, ukoliko se izgrade cjevovodi od vodozahvata do postrojenja,  kao i samo postrojenje, neće uklapati u vizuelni identitet zaštićenog  prirodnog dobra.

“U sklopu projekta Đalovića pećine  predviđena je i izgradnja pješačke staze, koja će voditi obalom rijeke  Bistrice, od naselja Bistrica do ulaza u pećinu, kao jedan od  turističkih sadržaja, a koji bi bio nemoguć ukoliko se izgrade planirani  cjevovodi, kojim bi se narušio prirodni ambijent i glavna ideja   projekta”, navodi se u dopisu.

Takođe se navodi da bi  izgradnja mHE na Bistrici ugrozila i stanovništvo koje živi od  poljoprivrede, jer mještani brojnih zaseoka koriste vodu sa rijeke  Bistrice, pa bi se smanjenjem količine dotoka ugrozio i njihov rad i  opstanak porodičnih gazdinstava.

“U Bistrici postoje i  ribnjaci, koji koriste vodu sa rijeke Bistrice, pa bi se smanjenjem  količine dotoka ugrozio i njihov rad i opstanak porodičnih gazdinstava u  čijem vlasništvu su ti ribnjaci”.

“Mišljenja smo da je  neophodno podrobno i studiozno sagledati sve posljedice izgradnje mHE na  rijeci Bistrici, navodi se u dopisu koji je potpisao sekretar za  ruralni i održivi razvoj Jasmin Ćorović.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com