Home / PG INFO / Aktuelno / “VOLI” JEDINI ODGOVORIO NA NERADNU NEDJELJU: Zaposleni će raditi DO PONOĆI! LP: Da li je to kršenje zakona?

“VOLI” JEDINI ODGOVORIO NA NERADNU NEDJELJU: Zaposleni će raditi DO PONOĆI! LP: Da li je to kršenje zakona?

Liberalna partija pozvala je  nadležne organe da spovedu kontrolu mogućeg kršenja Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom.

“Kako je trgovački lanac Voli medijski već najavio da će radnici morati da rade subotom do ponoći, kako bi očigledno nadoknadili neradni dan nedjeljom, jasno je da se svrha norme koja je revoluconarna za crnogorsko zakonodavstvo, radnička prava i socijalni položaj zapošljenih, može dovesti u pitanje a ovo izazvati lančanu reakciju i ostalih trgovina”, kazala je Dubravka Vujičić, potpredsjednica Liberalne partije.

Isto tako, dodaje ona, drugi zakoni koji propisuju zaštitu radničkih prava i prava poslodavaca mogu prepoznati u ovome elemente ponašanje koje je obmanjujuće i koje je zloupotreba prava, odnosno pokušaj da se pronađu pravne praznine.

“Na taj način će da se potpuno obesmisli duh zakona i suština ideje kojom smo se vodili kada smo usvajali ovakvu normu i propisali da trgovine ne mogu raditi nedjeljom. Ideja zaštite radnika, omogućavanja slobodnog dana koji je zakonska obaveza, pružanje mogućnosti da radnik provede vrijeme sa svojom porodicom i da svaki čovjek u Crnoj Gori mora imati predviđeno vrijeme za sopstvene potrebe, odmor, lični mir i sreću”, navodi Vujičić.

LP je uvjerena da će se kroz javni dijalog jasno profilisati odgovori koji će biti apolutno u skladu sa zakonskom odredbom ali i sa duhom i suštinom zakona i da nijedan radnik ili radnica neće biti uskraćen da uživa svoje pravo na slobodan dan.

Voli jedini odgovorio na neradnu nedjelju, ostali će raditi normalno

Podsjećamo, najveći lanac marketa u Crnoj Gori je, uoči prve neradne nedjelje, obavijestio kupce da je produžio radno vrijeme svojih prodavnica subotom do 24h.

To je prva praktična reakcija na izmjene zakona o trgovini, kojim je zabranjen rad marketa nedjeljom i državnim praznicima.

Iz VOLI-ja, čiji marketi rade uglavnom do 21h, su najavili i dodatne popuste subotom.

Sa druge strane, kompanija Mercator-CG i IDEA prodavnice u narednom periodu neće vršiti izmjene u pogledu radnog vremena, te će IDEA prodavnice ostalim danima u sedmici raditi po ustaljenom radnom vremenu”, saopšteno je portalu CdM iz ove kompanije.

Iz Domaće trrgovine ovom portalu su takođe saopštili da u  Aroma marketima i Conto diskontima nije došlo do promjena u radnom vremenu.

“Subotom ćemo raditi  kao i do sada. Naravno, shodno Zakonu o unutrašnjoj trgovini nedjelja će biti neradni dan”, poručuju iz Domaće trgovine.

Prva neradna nedjelja je 20. oktobra. Zakon je usvojen 20. juna, a najveći crnogorski trgovački lanci podržavaju ovo zakonsko rješenje.

loading...

3 0 komentara

  1. Pa ko sad predlozi da se bojkotuje voli subotom od 21 do 00

  2. Gospodo iz Volija, ovo je strasno, DNO DNA. Samo trazite rupe u zakonu i kako ga izigrati da bi se zaradio jos koji bijedni euro vise i pobijedili oni koji hoce da ispostuju red i zakon. Da li se Vi, savremeni robovlasnici pitate kako i cime ce u ponoc umorni i izmrcvareni robovi tj. radnici otici kuci. Hoce li im se placat prekovremeni i nocni sati. Budite malo ljudi i pokusajte da nadjete u sebi ono davno i duboko zakopano ljudsko i ispostujte te jadnike koje izrabljujete i ovakvim postupcima im dajete do znanja koliko Vam znace.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com