Home / NOVOSTI / Društvo / U OVOM crnogorskom gradu gradiće se nova bolnica

U OVOM crnogorskom gradu gradiće se nova bolnica

Vlada Crne Gore podržala je inicijativu Ministarstva zdravlja o izgradnji nove bolnice u Pljevljima. Vlada je na jučerašnjoj sjednici zadužila Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo finansija i Upravu javnih radova da u najkraćem roku pronađu način i model za početak gradnje nove bolnice u najsjevernijoj crnogorskoj opštini.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja cilj podrške i ovom Projektu jasno ukazuje na opredijeljenost Vlade da zdravstvenu zaštitu i njenu dostupnost građanima drži u vrhu svojih prioriteta.

“Izgradnja nove bolnice u Pljevljima svakako će biti nastavak pozitivnih trendova snaženja ove regije. Ulaganje u infrastrukturne, tehnološke i kadrovske kapacitete zdravstvenih ustanova u sjevernom regionu Crne Gore, kao i reformski procesi koje kontinuirano sprovodimo u zdravstvenom sistemu proteklih godina, značajno su unaprijedili dostupnost i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga i ojačali povjerenje građana u zdravstvene institucije.

Naša istinska opredijeljenost unapređenju zdravstvene zaštite pljevaljske i opština koje gravitiriju ovom području ogledaju su i u značajnim ulaganjima u opremu i adaptaciju pljevaljske bolnice”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Dodaju i da je samo tokom 2017. i 2018.godine iz državnog budžeta u OB Pljevlja relizovano je gotovo 336 hiljada  eura investicija za adaptaciju prostora i nabavku savremene medicinske opreme.

Razlozi za izgradnju nove bolnice

Opšta bolnica Pljevlja trenutno je jedina opšta bolnica paviljonskog tipa u Crnoj Gori, sagrađena 60-tih godina prošlog vijeka.

“Objekti paviljonskog tipa sami po sebi otežavaju funkcionisanje bolnice, posebno u dijelu prevoza pacijenata (često po lošim vremenskim uslovima) do drugih paviljona u kojima se obavljaju razne dijagnostičke metode, dopremanja i distribucije hrane hospitalizovanim bolesnicima, nemogućnosti izgradnje centralizovanog dovoda gasova odjeljenjima kojima je to potrebno itd. S obzirom da opštine Pljevlja i Žabljak pokrivaju veliku teritoriju, uz nepovoljne klimatske uslove (duga zima i neprohodni putevi) transport bolesnika do Kliničkog centra Crne Gore često je veoma otežan. Nova bolnica bi u značajnoj mjeri mogla da smanji i broj upućivanja prema KCCG”, navodi se u saopštenju.

Izgradnja novog funkcionalnog objekta bila bi od nemjerljivog značaja za opštine Pljevlja  i Žabljak: Pljevalja-kao industrijski najrazvijenije opštine sa bogatim iskoristivim prirodnim resursima, čija se valorizacija očekuje u sve većem obimu i Žabljaka- kao opštine sa razvijenim turizmom.

“Takođe, imajući u vidu činjenicu da, poslije Plužina, Šavnika i Žabljaka, opština Pljevlja predstavlja četvrtu opštinu u Crnoj Gori sa najstarijim stanovništvom u državi (prosječna starost stanovništva u Crnoj Gori je 37 godina, a u opštini Pljevlja 41.8 godina), te da u kontinuitetu bilježi negativan saldo kada je u pitanju migracija stanovništva, izgradnjom nove zgrade bolnice značajno će se doprinijeti unapređenju kvaliteta života građana ovog područja”, saopšteno je.

Dodatno, značajno će se kako smatra u Ministarstvu unaprijediti uslovi rada zaposlenih u ovoj ustanovi, odnosno razviti prostorni i funkcionalni kapaciteti koji će biti motiv  ljekarima koji rade vda ostaju, ali i novima  da dolaze u pljevaljsku bolnicu.

“Opština Pljevlja je pokazala spremnost da učestvuje u projektu izgradnje opšte bolnice na način što bi ustupila  zemljište, tj oslobodila troškova opremanja komunalnog zemljišta”, saopšteno je.

 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com