Ugrozili saobraćaj, angažovali nestručno lice - Volim Podgoricu

Ugrozili saobraćaj, angažovali nestručno lice

Voz koji je 6. septembra iskliznuo sa šina u ukrsnici Kos nastavio je put nakon probe kočnica koja nije urađena u skladu sa procedurama, zbog čega je bezbjednost željezničkog saobraćaja bila ugrožena. To smatraju u Centru za željeznička istraživanja (CŽI), poručujući da bi u ispitivanje ovog vanrednog događaja trebalo da se uključi Ministarstvo saobraćaja.

„Dan” je imao uvid u Putni list voza koji je iskiznuo sa šina, a taj dokument predstavlja osnovne podatke o vozu, njegovom kretanju i zaustavljanju, te osoblju koje je u njemu. Prema podacima unesenim u Putni list, u ukrsnici Kos došlo je do vanrednog događaja u 22.33 časa. Proba kočnica urađena je u 00.30 sati, a obavio ju je mašinovođa (čije je ime navedeno na spisku voznog osoblja) i lice potpisano kao kondukter M.B. (čije ime nije na spisku konduktera koji su bili dio voznog osoblja tog voza).

Prema željezničkim procedurama, kontroli kočnica prisustvuju mašinovođa i pregledni radnik u startnoj stanici. Kada se desi vanredni događaj, propisano je da probu kočnica mogu uraditi mašinovođa i kondukter.

Milisav Dragojević iz CŽI kaže da se iz Putnog lista vidi da je toga dana nastupilo grubo kršenje željezničkih propisa. On ističe da je probu kočnica, zajedno sa ovlašćenim mašinovođom, uradio zaposleni iz Unutrašnje kontrole, koji, kako je rekao, nije bio u svojstvu konduktera, niti je mogao da učestvuje u tome.

– Ovdje se radi o samovolji pojedinca, grubom kršenju propisa o bezbjednosti saobraćaja. Kad ispitivanje ispravnosti kočnica na vozu radi neovlašćeno lice, onda je ugrožena bezbjednost putnika – tvrdi Dragojević za „Dan”.

Dragojević dodaje da je te noći jedan vagon isključen iz saobraćaja, a da je drugi nastavio put, iako je imao polomljen odbojnik i nije bilo kvačila.

– Spavaća kola koja su nastavila s putnicima do Bijelog Polja nijesu smjela da nastave put. Njih je stručno lice Željeznica Srbije isključilo u Bijelom Polju, nijesu mogla dalje. Kako su išla od Kosa do Bijelog Polja? Očito je bilo nepravilnosti zbog kojih putnici nijesu smjeli biti prevoženi u njima – smatra Dragojević.

Iz ŽPCG su kazali za „Dan” da skliznuće voza u Kosu nije prouzrokovalo osoblje niti vozna sredstva ŽPCG.

– Skraćenu probu kočnica u slučaju kada nije obezbijeđeno prisustvo pregledača kola obavljaju mašinovođa i kondukter. Potpisnici skraćene probe kočnica garantuju da je voz bezbjedan u dijelu njegove sposobnosti kočenja na dijelu puta na kojem voz saobraća. Bezbjednost putnika nije bila ugrožena. Odgovorna lica su propisala uslove otpreme oštećenih kola i kola su bezbjedno prevezena do uputnih stanica. ŽPCG je putem svojih članova komisije učestvovao u utvrđivanju uzroka iskliznuća kola. Jedna od oštećenih kola su upućena vlasniku kola. Druga oštećena kola, nakon što se definišu uslovi saobraćaja kola, biće upućena u domicilnu stanicu kola – odgovorili su „Danu” iz ŽPCG.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com