OPERACIJA “SJENKA” uništila JOVANKU BROZ: Otkriveni detalji jedne od TAJNIH AKCIJA bezbjednosne službe! - Volim Podgoricu

OPERACIJA “SJENKA” uništila JOVANKU BROZ: Otkriveni detalji jedne od TAJNIH AKCIJA bezbjednosne službe!

Služba državne bezbjednosti (SDB) nadzirala je Jovanku Broz i pratila sve njene kontakte u opsežnoj operaciji pod kodnim nazivom “Sjenka”.

Akcija je, po svemu sudeći, dobila ime po tome što su operativci u stopu, kao sjenka, slijedili Titovu udovicu i do poslednjeg detalja bili upoznati sa njenim kontaktima i komunikacijom.

Otkrivena su dokumenta iz arhive službe u kojima se govori o operativnoj obradi Jovanke Broz nakon Titove smrti 1980. godine, koja je, kako se kasnije pokazalo, uzdrmala same temelje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ). Između ostalog, govori se o sastanku na kojem je ključnu ulogu imao tadašnji visoki funkcioner Slovenac Stane Dolanc.

– Dolanc je upoznao prisutne sa intrigama koje širi Jovanka protiv državnih funkcionera, što može imati ozbiljne bezbjednosne posljedice – stoji u izveštaju SDB uz zaključak:

– Ukoliko nastavi sa ovakvom aktivnošću, treba je staviti pod kontrolu, treba onemogućiti njena putovanja u inostranstvo, kao i kontakte sa stranim zvaničnicima u zemlji.

Jovanka i Tito

Foto: Profimedia

U sledećem dokumentu navodi se da je nakon izjava Jovanke Broz da između nje i Tita nije bilo bračnih razmirica, već je riječ o političkoj koncepciji, zaključeno da se sa njom obavi razgovor i da se što prije objavi takozvana bijela knjiga o njoj.

Sredinom 1984, četiri godine posle Titove smrti, SDB dostavlja Predsedništvu SFRJ specijalnu informaciju (doslovno tako piše) o operativnoj akciji “Sjenka”, uz objašnjenje da se informacija odnosi na ostvarene kontakte Jovanke Broz.

– Jovanka je ostvarila mnogobrojne kontakte sa advokatima, najprije sa Filom i veoma je angažovana u vezi sa ostavinskim postupkom, pominjući kuće u Maroku, Dobanovcima i Brione – stoji u izvještaju, uz konstataciju da je “njeno ponašanje štetno i postoji opasnost da proturi u inostranstvo štetne informacije po interese zemlje”.

Toma Fila ovako je to prokomentarisao:

toma-fila

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

– Jovanka je njih zvala četvoročlanom bandom. Dolanc, Ljubičić, Rato Dugonjić i jedan Hrvat. Jedina komunikacija koju je Tito imao, a da nije bila kontrolisana od ovih ljudi koji su vodili Jugoslaviju, bila je Jovanka i ona je jedina koju nisu mogli da umire, da je natjeraju da prvo pita za dozvolu da nešto kaže. Sve su pokušavali i uspjeli su da ga natjeraju da ne bude sa njom, ali nikad nisu uspjeli da ga natjeraju da potpiše zahtjev za razvod, čak su pokušavali, kako se priča, i na samrti u Ljubljani da mu gurnu papir da potpiše razvod. Uopšte me ne čudi sadržaj ovih papira, sve su uradili da je kompromituju, da izmišljaju za nju da traži zlato, dijamante, nekretnine, iako sam u zahtjevu naveo da nikakvih nekretnina nema, da ništa ne tražimo, tražimo samo penziju, lična dokumenta, pasoš i ličnu kartu i da joj se da jedna kuća u kojoj će da živi do smrti, ne da bude u vlasništvu. Dakle, oni su pokušavali da je likvidiraju na razne načine – izričit je poznati advokat.

SD

2 komentara

  1. Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com