ZZ Quartet u ponedjeljak u KIC-u - Volim Podgoricu

ZZ Quartet u ponedjeljak u KIC-u

Koncert renomiranog ZZ Quarteta biće premijerno organizovan u okviru programa “Majstori džeza” u ponedjeljak, 28. oktobra, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati.

ZZ Quartet čine iskusni majstori džeza gitarista Ratko Zjača (Hrvatska/Holandija), harmonikaš Simone Zankini (Italija), bubnjar Adam Nusbaum (SAD) i kontrabasista Martin Đakonovski (Makedonija/Njemačka). Ovi muzičari imaju jedinstvenu muzičku viziju i vrhunske sposobnosti da se poigravaju s brojnim žanrovima, dok u isto vrijeme zadržavaju individualan pristup i visoki kvalitet svoje muzike širokog izražajnog opsega. ZZ Quartet se nalazi u džezu, modernoj klasici, svjetskoj muzici i slobodnoj improvizaciji. Njihova muzika je s jedne strane klasična, a u isto vrijeme pomjera granice moderne improvizacije.

Gostovanje ovog ansambla predstavlja ekskluzivitet na našoj muzičkoj sceni s obzirom da nikada ranije nije nastupao u Crnoj Gori, niti su njeni članovi gostovali kod nas pojedinačno ili u drugim muzičkim formacijama. Muzička kritika i publika širom svijeta rangirala je ZZ Quartet i njene članove u sam vrh savremene džez muzike. Pored dugogodišnje zajedničke saradnje u bendu ZZ Quartet, muzičari Zjača, Zankini, Nusbaum i Đakonovski, snimili su tri zajednička albuma: “Beyond the Lines”, “The Way We Talk”, i u širem sastavu “Don’t Try This Anywhere”, koji je osvojio nagradu Orpheus za najbolji album snimljen u Italiji 2016. godine; četvrti album “live” je u pripremi. Pored dugogodišnje saradnje u okviru ZZ kvarteta, četvorica umjetnika imaju svoje odvojene karijere, svirali su i snimali sa kremom svjetske džez scene, broje na hiljade nastupa na međunarodnim festivalima džeza i scenama širom svijeta, kao i brojne snimke koje su ostvarili za renomirane izdavačke kuće (ECM, Enja, Label Bleu, In+Out Records, itd).

Više o kvartetu ZZ i članovima sastava na sajtu: http://www.zz-quartet.com/

Članovi kvarteta ZZ – biografije

Jedan od osnivača ovog sastava je poznati hrvatski gitarista i kompozitor Ratko Zjača. Rođen u Zagrebu, kao mladić je bio privučen zvukom Džimija Hendriksa ali i Johana Sebastijana Baha i Ludviga van Betovena. U Holandiji je studirao džez gitaru, kompoziciju i indijsku klasičnu muziku na Konzervatoriju u Roterdamu, nakon čega je nastavio muzičko obrazovanje na njujorškom Univerzitetu. Pohađao je majstorska predavanja poznatih gitarista, kao što su Džo Pas (Joe Pass), Džim Hol (Jim Hall), Pat Metini (Pat Metheny), Majk Stern (Mike Stern), Bob Brukmejer (Bob Brookmeyer) i Džon Aberkrombi (John Abercrombie), a danas je u Sloveniji, Holandiji, Japanu, Francuskoj, Hrvatskoj i Sjedinjenim Američkim Državama i sam poznat kao traženi predavač sviranja gitare i gitare bez pragova. Gitarsta Ratko Zjača je jedan od rijetkih koji se može pohvaliti da je svirao na svim kontinentima.

Godinama živi i stvara u Holandiji, odakle je razvio svoju internacionalnu karijeru, koju prati i velika internacionalna diskografija. Kao autor više od 400 napisanih orginalnih kompozicija, Zjača je snimio je mnoge vlastite autorske albume; jedan je od prvih evropskih gitarista koji je snimio kompletan album na “fretless” gitarama (gitare bez pragova) a takođe je sarađivao, snimao i nastupao s mnogim uticajnijim muzičarima džeza i moderne improvizovane muzike kao što su Beni Bejli, Geri Pikok, Redži Vorkmen, Džon Patitući, Al Foster, Džimi Kob, Stiv Ged, Antonio Sančez, Alvin Kvin, Ron Karter, Rendi Breker, Miroslav Vitous, Adam Nusbaum, Simone Zankini, Anders Bergkrantz, Deniz Džanah, Renato Čiko, Stefano Bedeti i mnogi drugi. Njegov autorski rad je prepoznalo i Hrvatsko društvo skladatelja dodijelivši mu ove godine nagradu za autorsko stvaralaštvo na području džez muzike.

Simone Zankini (Simone Zanchini) je jedan od najinteresantnijih i inovativnijih harmonikaša na međunarodnoj sceni, njegova istraživanja se kreću kroz granice savremene muzike, akustične i električne, zvučnog eksperimenta i odnjegovane kontaminacije; u svojoj muzici se vraća tradiciji na veoma ličan način. Diplomirao klasičnu harmoniku na Konzervatorijumu “G. Rossini” u Pesaru, u klasi Serđa Skapinija Ovaj eklektičan instrumentalista ima intenzivnu koncertnu aktivnost sa grupama različitog muzičkog porijekla (improvizovana, klasična, džez i savremena muzika).

Svirao je na glavnim festivalima u Italiji i na uglednim međunarodnim festivalima u Francuskoj, Austriji, Njemačkoj, Engleskoj, Švedskoj, Holandiji, Danskoj Finskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Španiji,Norveškoj, Rusiji, Tunisu, Libanu, Indiji, Venecueli, SAD, i Japanu. Sarađivao je sa uglednim muzičarima različitih profila: Masimo Manci, Tamara Obrovac, Vasko Atanasovski, Paolo Frezu, Antonelo Salis, Han Benink, Art Van Dam, Bruno Tomazo, Bil Evans, Adam Nusbaum, Džim Blek, Džon Patitući i mnogi drugi. Od 1999 redovno je radio sa solistima Milanske skale, sa kojim je gostovao širom svijeta. Pored svojih koncerata i kreativnih istraživanja, bavi se podučavanjem mladih muzičara, vodeći radionice harmonike i improvizacije. Do 1995. snimio je oko 20 albuma od kojih je skoriji pod nazivom “Don’t Try This Anywhere” dobio nagradu Orpheus 2016, za najbolji album godine u Italiji. Ove godine Simone Zankini je dobio nagradu “World Accordion Ambassador” od grada Castelfidaro, Italija.

Američki muzičar Adam Nusbaum (Adam Nussbaum) je jedan od najboljih bubnjara u džez žanru. Svirao je sa skoro svim velikanima džez scene, i dugo sarađivao sa muzičarima kao što su Džon Abercrombi, Majkl & Rendi Breker, Eliane Elias, Gil Evans, Sten Gec, Vik Juris, Džejm Mudi, Džon Skofild, Džoe Sample, Ohad Talmor, Tuts Tielemans, a podržao je brojne umjetnike raznih generacija. Nedavno je osnovao projekat “Lead Belly”. Takođe se priključio drugim muzičarima da bi osnovali grupe “BANN” sa Simusom Blejkom, Džejom Andersonom & Oz Noi, “We3” sa Dejvom Libmanom & Majkom Volkerom, kvartetima “Nuttre”i “ZZ”. Snimao je na stotine albuma, uključujući i album nagrađen “Gremijem” pod nazivom “Don’t Try This At Home” sa Majklom Brekerom.

Nusbaum je aktivan i kao edukator, podučavao je studente muzike na uglednim institucijama (Berklee, NYU, State Univerity of New York, the New School) i brojnim muzičkim konzervatorijumima u svijetu. Rođeni njujorčanin, odrastao u Norvoku, Konektikat, počeo je da svira bubnjeve s 12 godina, i takođe učio klavir, saksofon i bas. Preselio se u Njujork 1975, gdje je pohađao Gradski koledž Centra za izvođačke umjetnosti “Davis”, i već nakon par godina ostavio utisak na tadašnju džez zajednicu; svirao je sa mnogim poznatim džez majstorima kao što su: Dejv Libman i Džon Skofild (1978-83), Gil Evans, koncertni ansambl Džordža Granca, Geri Barton, Stiv Svalou, Sonij Rolins, Art Peper, Džoe Henderson, Džon Aberkrombi, Šeila Džordan, Li Konic, Čars Lojd i mnogi drugi.

Kontrabasista Martin Đakonovski (Martin Gjakonovski) je rođen u Skoplju, u porodici džez muzičara. Njegov otac je bio osnivač i dirigent Big benda makedonskog Radija, a njegova majka džez pjevačica. Martin je počeo da svira kontrabas sa 14 godina, ali je ubrzo, inspirisan džezom, oformio svoj prvi sastav, Trio Spato. Vrata međunarodne džez scene otvorila su mu se na džez radionici sa Koltrejnovim basistom Redžijem Vorkmenom u hrvatskom gradu Grožnjanu, 1990. Godinu dana kasnije, preselio se u Keln, Njemačka, gdje je studirao kontrabas na Muzičkoj akademiji.

Takođe je učio od sjajnih basista kao što su Arild Andersen, Džon Klajton, Majk Ričmond i Edi Gomez. U narednim godinama postao je jedan od najtraženijih basista u Njemačkoj te je imao priliku da svira sa muzičarima kao što su: Duško Gojković, Paul Šigihara, Ferenc Snetberger, Dejvid Fridmen, Li Konitc, Atila Zoler, Don Fridmen, Pet Jelin, Mat Vilson, Toni Lakatoš, Ingrid Džensen, Endi Midleton, Keni Viler, Keni Verner, Čarli Marijano, Don Meza, Greg Hopkins i mnogi drugi. Snimio je više od 80 albuma džez i svjetske muzike.

Besplatne ulaznice se mogu preuzeti svakog radnog dana na biletarnici KIC-a od 9 do 20 sati.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com