MIGRANTI PRAVE HAOS NA VILUSIMA “Provaljuju nam u kuće, obijaju crkve, štale, razvaljuju vrata, kapije, prozore, pale sijeno” - Volim Podgoricu

MIGRANTI PRAVE HAOS NA VILUSIMA “Provaljuju nam u kuće, obijaju crkve, štale, razvaljuju vrata, kapije, prozore, pale sijeno”

Crnogorska javnost nije upoznata sa veličinom problema koje prave migranti, a čini se da je sve više građana koji ne znaju kako da se zaštite.

Mještani pogranićnih seoskih područja, kao i oni koji tamo imaju imovinu, očajni su i ne znaju gdje da traže pomoć. Portalu Volim Podgoricu obratila se čitateljka koja tvrdi da su migranti obili njenu kuću u Vilusima.

-Pune tri godine migranti haraju Crnom Gorom i Hercegovinom. Od Albanije preko Crne Gore stižu u brda i vrleti, nema sela da u njega nisu zavirili.

Ilegalni migranti ovih dana su obili i našu kuću na Viluse, preplavili su CG, granica sa Hercegovinom treba da je pod mnogo jačom kontrolom i apelujem da se MUP više založi i pomogne stanovništvu, da nadležni zaštite ljude, njihove kuće i imanja. Ako bar ne mogu da ih sačuvaju, neka granična policija pojača policijske kontrole, uvede veće mjere bezbednosti, postavi straže na više lokacija, patrolira češće i postavi kamere duž puta, navodi čitateljka.

Ona dodaje da uprkos apelima nadležnim državnim organima, žitelji sela u pograničnom pojasu još uvek nisu dobili zaštitu od migranata kojih je sve više na tim područjima, praveći mještanima velike štete, nered, smeće i ostavljajući pustoš.

-Provaljuju kuće, obijaju štale, crkve, razvaljuju vrata, kapije, prozore, pale sijeno, izazivaju opasnost od požara, odvaljuju poklopce sa bistijerni pa postoji opasnost od zagađenja vode…Užasan je osjećaj kada znate da vam se neko šunja oko kuće, živiš u strahu, a nemoćni ste da bilo šta uradite. Molim državu i opštinu da nađu neko rješenje, da zaštite seoski živalj, jer ne može se više ovako živjeti, nešto se mora preduzeti, navodi čitateljka.

Čitateljka iz Petrovića, na granici sa Hercegovinom, tvrdi da je tamo ista situacija.

Na migrante su se ranije žalili i mještani drugih krajeva u Crnoj Gori. Tako su prije oko godinu dana mještani Pljevalja tražili zaštitiu, takođe tvrdeći da im migranti upadaju u kuće, uništavaju, odnose stvari.

Punktovi sa kojih se migranati prebacuju u Crnu Goru nalaze se navodno u okolini Skadra, a ilegalni prelasci najčešće se organizuju u blizini graničnih prelaza Božaj i Sukobin, tvrde albanski mediji.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com