KOTORANIN IMA 88 GODINA, OSVAJA PLANINE I PUN JE ŽIVOTA! Slavko je obišao planetu, a evo šta je NAJVAŽNIJE U ŽIVOTU (FOTO) - Volim Podgoricu

KOTORANIN IMA 88 GODINA, OSVAJA PLANINE I PUN JE ŽIVOTA! Slavko je obišao planetu, a evo šta je NAJVAŽNIJE U ŽIVOTU (FOTO)

Iako smjelo gazi devetu deceniju, Kotoraninu Slavku Ivanoviću snage ne manjka za planinarenje i lov. Sreli smo ga u mjestu “Međubabe” na obroncima kotorskih staza, na putu ka Njegušima. Kapetan duge plovidbe, danas je u penziji, i na pragu devete decenije kaže nam kako vremena ima za sve zanimljive stvari koje život čine ljepšim.

Nakon što je pola života proveo na moru i brodovima, kad se penzionisao intenzivnije se okrenuo brdima, lovu i uživanju u prirodi.

“Planinarim od 1946. bavim se i lovom od 1952. Najstariji sam lovac u Crnoj Gori, a član sam i Lovačkog društva “Boka” iz Kotora. Počasno sam član društva Cetinja. Posebno priznanje sam dobio od Lovačkog Saveza Crne Gore,” kaže Ivanović.

Osamdesetosmogodišnji Šava, kako ga zovu Kotorani, prisjeća se da je život na moru bio stresan, no imao je kaže i svojih čari.

“More je sloboda, ali bilo je stresa, za života, dosta. Tri puta sam izbjegao smrt. Bilo je strašno. Bio sam kapetan najvećeg broda trgovačke mornarice Jugoslavije “Smederevo” u vlasništvu tadašnjeg beogradskog Beoplova. U rtu Horn umalo je taj brod potonuo zbog ogromne rupe od čak 375 m2,” sjeća se Šava.

. Objašnjava kako je u trenutku havarije, na brodu bilo 157 hiljda tona robe, i da je to što nije potonuo, zaista pravo čudo.

“Plovio sam na 10 stranih kompanija svijeta. Moja karijera bila je uistinu stresna. Tri puta sam jedva preživio, ali sam se izvukao. Sad još više cijenim život i uživam. Prvi put sa “Smederevom”! Drugog puta bio je umalo koban grčki tanker na kojem sam plovio, izgorio je u sudaru! Ja sam smrt izbjegao jer sam se slučajno iskrcao, dva dana ranije. Treći put u Panami kada su nas napali pljačkaši, i pokušali da otmu novac cijeloj posadi,” prisjeća se Ivanović.

Danas je malo drugačije vrijeme, neke stvari su lakše zahvaljujući tehnologiji, kaže Ivanović i dodaje kako međutim, pomorci treba da se čuvaju brojnih pošasti.

“53 godine sam u braku. Imam dva sina, jedan je muzičar, svirao je u bendu Balaševića, a sada u grupi Van Gog. Drugi sin je pošao mojim stopama, on je kapetan. Znam da pomorcima danas pogotovo nije lako. Onima koji još uče savjetovao bih da završe školovanje, i da obuku završe u potpunosti. Ima danas tih kurseva koji se brzo i lagano završavaju, ali to je mač sa dvije oštrice. Vrijeme je zlo, na brodu da i ne pomišljaju da se bave švercom, sve se to kad-tad plati”, savjetuje Ivanović.

Naš razgovor sa Šavom prekidaju turisti iz Švedske, koji se vraćaju sa Njeguša. Kažu kako su oduševljeni Kotorom i njegovom okolinom. Sa njima Šava rado ćaska. Osim na engleskom komunicira, kaže, na još 7 jezika!

“Jezike sam učio lako. Morao sam, radio sam na mnogo različitih kompanija. Italijanski, njemački, španski, francuski, engleski sam još u školi morao znati, pa i grčki… sve jezike jasno govorim”, kaže on.

“A i morao sam za 43 godine koliko sam plovio, od toga 10 godina na exluzivnim putničkim bodovima. Na brodovima, kao što sam već rekao, doživio sam mnogo toga, zato sam i osnovao posebnu grupu na fejsbuku “Pomorci” koja broji skoro 3 hiljade članova. Brod, a i more nedostaju mi s vremena na vrijeme”, priznaje on.

Tehnologije, društvene mreže, fejsbuk, sve ga interesuje.

“Život mora biti raznovrstan da bi bio interesantan. Stara je priča da kad se bavite istim poslom dugo, onda to i dosadi. Tajna zanimljivog života je raznovrsnost,” zaključuje Šava.

Evo nekoliko njegovih savjeta za dug i srećan život: 

O ishrani:

-Život mora da je raznolik. Ako ti svakog dana jedeš pečenje, bacićeš ga.

O parama:

-U životu možeš da zaradiš onoliko koliko ti je potrebno. Ako više zaradiš, to nije za tebe, nego za nekog petoga. I onda ti stoji kamen  ođe, kako, kome, i đavo ti ga je izio.

O životu:

-Moraš da živiš slobodno. Ono što imaš, uživaj u tome. Poštuj familiju, ali da su svi slobodni.

Portal RTCG/Milica Mandić

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com