Home / NOVOSTI / Hronika / ŠTA SE KRIJE IZA UBISTVA VOĐE NAVIJAČA PARTIZANA: Marković htio da pravi NOVU NAVIJAČKU GRUPU
Foto Blic

ŠTA SE KRIJE IZA UBISTVA VOĐE NAVIJAČA PARTIZANA: Marković htio da pravi NOVU NAVIJAČKU GRUPU

MJesto na kojem je u petak uveče ubijen Ljubomir – Kića Marković (37), jedan od vođa navijača Partizana, pokriveno je sa petnaestak kamera i očekuje se da upravo ti snimci pomognu operativcima u istrazi ove likvidacije.

Marković je te večeri bio u balonu, gdJe je igrao mali fudbal. Njegov automobil bio je parkiran na trotoaru, i po izlasku iz balona krenuo je ka vozilu. U tom momentu, zasad neidentifikovani egzekutor koji je bio sakriven u mraku obližnje šume, prišao mu je i ispalio pet hitaca u njega. Iako teško ranjen, Marković je krenuo kao pumpi, prekoputa balona, vjerovatno da bi mu neko od radnika pružio pomoć. Međutim, prije nego što je stigao da pozove pomoć, kod samog proširenja ulice, na ulazu u pumpu, napadač ga je sustigao i ispalio mu još jedan metak u glavu – ovjerio ga je. Nakon toga egzekutor je utrčao u crni BMW X5 šabačkih registracija, u kojem ga je po svemu sudeći čekao saučesnik, i spustio se Ulicom Grčića Milenka ka Ustaničkoj, gdje mu se gubi trag.

– Marković je imao pištolj kod sebe, nelegalni “tetejac”, ali nije uspio da ga izvadi i zapuca ka egzekutoru. Pumpa ispred koje je ubijen Marković pokrivena je sa desetak kamera, koje snimaju sve prilaze objektu. Ti snimci su uzeti i biće detaljno pregledani da bi se rekonstruisalo kretanje egzekutora. Pored toga, u ulici postoji još video-nadzora, i ti snimci bi trebalo da pokažu kuda je ubica pobjegao – saznaje “Blic” od izvora bliskog istrazi.

Ubistvo se dogodilo naočigled brojnih prolaznikaFOTO: GORAN SRDANOV / RAS SRBIJA

Egzekutor je pobjegao ka Ustaničkoj ulici, odakle ima nekoliko izlaza na autoput. Vjerovatno je preko obližnjeg Dušanovačkog mosta nastavio ka autoputu, vjerovatno u smjeru iz Beograda. Zasad se ne odbacuje mogućnost da su ubica i saučesnik BMW kojim su pobjegli sa mesta zločina, ostavili u nekoj šumi ili njivi.

– Nesumnjivo je da je ubica imao dobru logističku podršku jer je krenuo u napad uprkos brojnim kamerama postavljenim u okolini – kaže izvor “Blica”.

I činjenici da je ulica u kojoj je napao Markovića uska, kao i da je u to vrijeme, u tom dijelu Voždovca, veoma frekventno, na ulici ima i dosta djece iz obližnje gimnazije, prolaznika. To sve ukazuje da je dobro proučeno Markovićevo kretanje i za napad je odabrano mjesto sa kojeg, upravo zbog blizine autoputa, može lakše da se pobjegne nego sa nekih drugih lokacija na kojima je žrtva boravila – navodi naš sagovornik.

Na mestu zločina juče su ostavljene crvene ružeFOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA
Na mestu zločina juče su ostavljene crvene ruže
Istovremeno, utvrđuje se da li je vozilo kojim je egzekutor pobegao ukradeno ili su na njega stavljene tablice skinute sa nekog drugog automobila.

– Ljubomir Marković nije dobijao direktno prijetnje, ali je bez sumnje bio zabrinut za svoju bezbjednost, što potvrđuje i činjenica da je bio naoružan. S koje strane mu je prijetila ta opasnost i zbog čega se nije osjećao sigurno, istražujemo, jer je vjerovatno to i motiv njegove likvidacije – napominje naš izvor.

Htio da formira navijačku grupu

Jedan od smjerova istrage usmjeren je ka njegovim aktivnostima na Partizanovom navijačkom jugu.

– Marković je navodno namjeravao da formira novu navijačku grupu i krenuo je u realizaciju tog plana. O tome se dogovarao sa Goran Klještanom, zvanim Boske, vođom navijačke grupe “Šedouz”. Formiranje te grupe malo je usporila smrt Gorana Klještana, koji je prije nepunih mjesec dana preminuo u teretani od srčanog udara. Bosketovu ulogu trebalo je da naslijedi njegov brat Darko i da sa Markovićem osnuje tu novu navijačku grupu. Navodno, prišli su im ne samo pripadnici “Šedouza”, već i nekih drugih grupa, što se momcima koji sebe smatraju vođama “grobara” nije svidjelo, jer ne žele da gube “vojsku” koja će za njih odrađivati mnoge “poslove” – objašnjava naš sagovornik.

Da bi spriječili formiranje te nove grupe na jugu, priča se nezvanično, pojedine vođe navijača crno-belih čak su i napale Darka Klještana, pretukle ga.

– Napad nije prijavljen policiji, tako da samo možemo da pretpostavljamo da li je to istina ili ne. Ukoliko je to istina, moguće je da se Marković posle toga napada, osetio ugroženo te je počeo da nosi “tetejac” – konstatuje naš izvor. Osim tih odnosa na jugu stadiona u Humskoj, policija istražuje i druge sfere Markovićevog života, da li se možda nekome zamjerio u kriminalnim poslovima, da li imao nekih privatnih sukoba.

Ljubomir Marković je reputaciju stekao kao jedan od vođa ozloglašene Partizanove navijačke podgrupe “Alkatraz”, koju je svojevremeno vodio zajedno sa Đorđem Prelićem i Aleksandrom Vavićem. Uhapšen je zbog ubistva francuskog navijača Brisa Tatona, 17. septembra 2009. godine, zbog kojeg su redom padale vođe “Alkatraza”, a među prvima upravo Marković. Bio je osuđen na 30 godina zatvora, a potom mu je, nakon žalbe, kazna smanjena na 13 godina, i iz zatvora je izašao 2017. godine.

Ljubomir Marković KićaFOTO: FACEBOOK
Ljubomir Marković Kića

Na stubu, pored koga je ubica ovjerio Markovića, juče su bile okačene dvije crvene ruže, koje su vjerovatno ostavili poznanici ili rođaci ubijenog. Dešavanja u ulici juče su bila uobičajena, uprkos tome što je prethodno veče tu likvidiran Marković. Djeca sa roditeljima su išla u balon, na sportske aktivnosti. Da se nešto “čudno zbilo” ukazivalo je jedino pojačano prisustvo policije, tačnije operativaca koji su detaljno pretraživali šumicu pored pumpe, ne bi li u njoj možda našli neki dokaz koji bi pomogao u rasvjetljavanju zločina i identifikovanju egzekutora.

Grupa navijača napustila stadion

Pred početak jučerašnje utakmice Partizan-Vojvodina, na južnoj tribini stadiona odvojila se manja grupa navijača na čelu koje se nalazio Vladimir Maljković, prijatelj pokojnog Markovića. Ta grupa, i navijači kojima rukovodi Miloš Radisavljević Kimi, napustila je stadion u Humskoj neposredno pred kraj prvog poluvremena, u momentu kada su crno-beli poveli sa 2:0. Inače, i Maljković je bio istaknuti član „Alkatraza“. Prije skoro godinu dana izručen je iz Španije, pošto je za njim bila raspisana porternica još 2008. godine zbog učestvovanja u tuči. Osim njega, u tom postupku bili su osumnjičeni i Đorđe Prelić i Aleksandar Vavić.

FOTO: A. DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA

Takođe, prije početka utakmice navijači su istakli i transparent posvećenom ubijenom Kići: „Brate, ovo nisi zaslužio. Kićo, večna ti slava“.

Blic

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com