PRVI PUT U CRNOJ GORI: Podgoričanin promijenio pol, pa se krstio, uz Amfilohijev blagoslov - Volim Podgoricu

PRVI PUT U CRNOJ GORI: Podgoričanin promijenio pol, pa se krstio, uz Amfilohijev blagoslov 

Odjeven u crnogorskoj narodnoj nošnji ušao sa kumom u crkvu i obavio čin na koji je dugo čekao

PODGORIČANIN Vuk Adžić (19) prva je transrodna osoba koja je krštena u Crnoj Gori. Svetu tajnu krštenja primio je u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Čin je obavljen u nedelju, po blagoslovu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, kada je V. A. odeven u crnogorskoj narodnoj nošnji ušao sa kumom u crkvu i obavio čin na koji je dugo čekao

– Puno srce, nadam se da ćemo i u nastavku života dignute glave zajedno šetat – napisao je Vuk Adžić na “Fejsbuku”.

On je rođen kao djevojčica, ali je u nedjelju kršten kao đetić, iako još nije do kraja kompletirao proces promjene pola. Prema našim saznanjima, u njegovim dokumentima još stoji žensko ime i pol, ali se očekuje da će, kada cio proces bude okončan, pisati muško ime.

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj potvrdili su za “Novosti” ovaj događaj, dodajući da bi bilo neprimjereno da se obavještava javnost o bilo čijem krštenju i uopšte nečijem učešću u crkvenom životu.

S druge strane, predsednica LGBT Foruma Bojana Jokić izjavila je da se radi o istorijskoj činjenici, nevjerovatnoj za crnogorske prilike.

– Ukoliko u obzir uzmemo to da zvanična Crna Gora, uz sva stremljenja evroatlantskim integracijama, transrodnim osobama kontinuirano onemogućava potvrdu identiteta, ponekad i po nekoliko godina, s druge strane, imamo Mitropoliju koja ovim čini nevjerovatno progresivan korak prihvatanja i potvrde identiteta onih, uglavnom najugroženijih među nama – kazala je Jokićeva.

“Vuk je trans momak koji još nije prošao kroz celokupnu tranziciju. Nema reči kojom bih opisala ovaj osjećaj sreće i ponosa. Danas je hrišćanska ljubav prema čovjeku pobijedila sve razlike. Hvala Mitropoliji na raširenim rukama spremnim za zagrljaj za svu svoju djecu”, napisala je Jokićeva na svom Fejsbuku.

“Država nije spremna da prihvati njegov identitet pre tranzicije već mu u svim dokumentima stoji žensko ime, a SPC jeste i u krštenici mu piše Vuk”, rekla je Jokić.

Saborni hram u Podgorici

Vuk Adžić je u žižu javnosti dospio još letos kada su ga nepoznate osobe brutalno pretukle na pragu porodične kuće u selu Mateševo, kod Kolašina. Sebe predstavlja kao pravoslavnog vjernika, pa je više puta isticao da to što je rođen u pogrešnom tijelu posmatra kao teret koji mu je Bog dao. Živi u LGBT skloništu u Podgorici, koji vodi Forum Progres uz podršku Ministarstva za manjinska prava. Rano je ostao bez oca, za koga je mnogo bio vezan.

ROĐEN U POGREŠNOM TIJELU

Vuk Adžić je u više navrata pokušavao da objasni javnosti da je on svoje tijelo prilagodio onome što on zaista jeste:

– Oduvijek sam se osjećao kao muškarac, i kao mali sam mislio da sam dječak. Ipak, u jednom trenutku sam shvatio da nisam i to je bilo jako teško otkriće. Sudbina je htjela da se rodim tako da mi se telo ne poklapa sa onim što sam u duši.

Volim Podgoricu/Novosti

1 komentar

  1. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com