POPRAVLJA SE STANJE: Situacija značajno bolja nego prethodnih dana

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o trenutnom stanju izazvanom ekstremnom meteorološkom situacijom i ocijenila da je sistem funkcionisao u punom kapacitetu, sinhronizovano i u skladu sa procedurama, saopštio je generalni direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Mirsad Mulić na pres konferenciji nakon današnje sjednice Vlade.

U tom kontekstu, ocijenjeno je da su  najava Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i upozorenje Direktorata za vanredne situacije  MUP-a nadležnim služabama i građanima  dale značajan doprinos blagovremenoj reakciji.

Pravovremenom i adekvatnom  intervencijom  lokalnih službi  zaštite i spašavanja, komunalnih preduzeća na lokalnom nivou, šteta izazvana složenom meteorološkom situacijom je svedena na minimum.

Ocijenjeno je da su  sve službe  adekvatno  i profesionalno reagovale i u gradovima u kojima je bila najkritičnija situacija: Nikšiću, Danilovgradu, Herceg Novom, Šavniku, Kolašinu i Mojkovcu, a u saniranje posljedica poplava  su se uključili i pripadnici privatnog sektora, kao i jedan broj građana. Mulić je ovom prilikom istakao da su danas na terenu u Kolašinu i pripadnici Vojske Crne Gore.

Generalni direktor Mulić je  informisao da je prethodnih dana došlo do porasta vodostaja rijeka Morače, Bojane i Zete.

Prema njegovim riječima, trenutno je situacija značajno bolja nego što je bila prethodnih dana, voda se povlači,  Skadarsko jezero je mirno, tako da je u ovom trenutku opasnost od poplava u priobalnom području Skadarskog jezera svedena na minimum.

Pripadnici službi zaštite i spašavanja i Direktorata za vanredne situacije MUP-a će i dalje, s punom pažnjom pratiti situaciju na terenu, i u skladu sa raspoloživim materijalno-tehničkim  i ljudskim kapacitetima  i narednih dana raditi profesionalno kako bi se izborili sa  svim izazovima koji su proistekli nakon obilnih kiša.

Kada su u pitanju štete, tek će se utvrđivati, na osnovu procjena na lokalnom nivou, zaključio je Mulić.

loading...
prikaži više

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close