Home / ŽIVOT + / Duhovnost / DANAS JE VELIKI PRAVOSLAVNI PRAZNIK: Kako bude za Mitrovdan, takva će biti cijela zima

DANAS JE VELIKI PRAVOSLAVNI PRAZNIK: Kako bude za Mitrovdan, takva će biti cijela zima

Pravoslavni vjernici danas slave dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan. Ovaj datum je u crkvenom kalendaru obilježen crvenom bojom, ali na ovaj dan nije obavezan post.

Na današnji dan važi jedno staro vjerovanje: narodni običaj nalaže da se ostane kod kuće. Vjeruje se da onaj ko danas ne bude kod svoje kuće, cijele će godine biti van nje i noćiti po tuđim konačištima.

Postoji i vjerovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu djecu, koliko god da su pogriješila ili bezobrazna, jer će navodno onda cijele godine biti nestašna. Takođe je običaj da Dimitriji imaju nadimke Mita i Mitar, zbog čega je i dan Svetog Dimitrija dobio narodni naziv Mitrovdan.

Postoji i vjerovanje da uoči Mitrovdana moraju da budu završeni svi veliki poslovi, naročito veliki radovi na polju i druge stvari koje se rade napolju.

Smatra se da je vrijeme poslije Mitrovdana varljivo, odnosno da zima može svakog časa da iznenadi, pa se zato učvrstilo mišljenje da je loša sreća ako se nešto ostavi za posle velikog praznika.

Za Mitrovdan se vjeruje i da predskazuje kakva će biti zima. Ako je dan sunčan, navodno će zima biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na Mitrovdan padne snijeg, vjeruje se da će se zadržati sve do aprila.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com