DRAGINJA PISALA BRAJOVIĆU Kako smo spasili Rudnik uglja spasimo i Aerodrome - Volim Podgoricu

DRAGINJA PISALA BRAJOVIĆU Kako smo spasili Rudnik uglja spasimo i Aerodrome

Predsjednica SDP-a i poslanica Draginja Vuksanović Stanković uputila je pismo predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću u kojem traži od njega da otvori dijalog u vezi sa Aerodromima Crne Gore, piše DAN.

Vuksanović Stanković navodi da crnogorski parlament ne smije da ćuti i da je većina poslanika koji predstavljaju građane protiv valorizacije, odnosno otuđenjatog vrijednog državnog resursa.

“Poštovani predsjedniče Skupštine, poznato Vam je da je vlast u kojoj participirateu završnoj fazi priprema tzv. valorizacije Aerodroma Crne Gore, kroz aranžman dugoročne koncesije, koja faktički znači otuđenje jednog od najvažnijih resursa koji pripadaju građanima Crne Gore. Ta činjenica svim odgovornim političkim subjektima, kao uostalom i široj javnosti, nameće obavezu da kroz adekvatnu institucionalnu reakci ju odgovori na već pripremljeni scenario u kojem će se država Crna Gora suštinski odreći kontrole nad svojim aerodromima”, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je Brajoviću kazala da mu je poznat stav Socijaldemokratske partije kada je u pitanju status Aerodroma Crne Gore.

“Naše rezolutno zalaganje je da ovo kapitalno dobro koje pripada svim građanima mora ostati u državnom vlasništvu, na način da država i njeni građani, a ne bilo ko drugi, ostvaruju korist i od ogromnog profita koji donosi ova kompanija”, navodi se u pismu Vuksanović Stanković.

Dodaje da Brajović dobro zna da je svih ovih godina, upravo zahvaljujući čvrstom i principijelnom stavu SDP-a, u više navrata, bila osujećena namjera da Aerodromi Crne Gore budu dati na koncesiju nekom privatnom investitoru.

“Takođe, poznato Vam je da je Skupština Crne Gore, na čijem ste trenutno čelu, u prethodnih 15 godina bila aktivno uključena u donošenje nekih strateških državnih odluka kada je u pitanju raspolaganje vrijednim državnim resursima”, ističe ona.

Podsjeća na neke od najvažnijih parlamentarnih aktivnosti parlament je 2004. godine usvajanjem deklaracije sačuvao rijeku Taru od potapanja i devastacije, 2007. godine spriječio prodaju Termoelektrane i Rudnika uglja Pljevlja ruskom tajkunu Olegu Deripaski, a 2010. godine uspio da zaštiti većinsko državno vlasništvo u Elektroprivredi Crne Gore.

“Skupština Crne Gore je svih ovih godina bila mjesto gdje se vodio dijalog i na kraju donosile odluke vezano za vitalne državne reeurse”, navela je Vukasnović Stanković.

Istakla je daje neprimjereno da crnogorski parlament ćuti „o pokušaju otuđenja jednog od ključnih resursa građana Crne Gore”.

“Smatramo da je pitanje budućnosti crnogorskih aerodroma tema koja zaslužuje otvaranje parlamentarnog dijaloga i da kao najviši zakonodavni organ u primjerenoj formiusvojimo odgovarajuće odluke u ime građana Crne Gore i tako spriječimo otuđenje ovog važnog resursa koji pripada građanima. Ukoliko je stav partije na čijem ste čelu oko budućnosti crnogorskih aerodroma onakav kakav se predstavlja u javnosti, a imajući u vidu stavove većine poslanika na ovu temu lako je zaključiti da je većina predstavnika građana na stanovištu da predloženi koncesioni koncept nema podršku većine građana i njihovih predstavnika”, istakla je Vuksanović Stanković.

Poručila je da je obaveza i dužnost Brajovića, ukoliko su stavovi koje iznosi u javnost na ovu temu zaista do kraja iskreni, da kao prvi čovjek Skupštine Crne Gore inicira sastanak predstavnika poslaničkih klubova.

“I omogućite da se dijalog o budućnosti Aerodroma Crne Gore hitno, dok još nije kasno, otvori u crnogorskom parlamentu. Ha vama je velika odgovornost i očekujemo Vaš odgovor i predlog za otvaranje dijaloga o ovom pitanju u kratkom roku”, zaključila je između ostalog Vuksanović Stanković.

1 komentar

  1. After study many of the content for your web site now, i truly as if your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and are checking back soon. Pls have a look at my site also and figure out how you feel.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com