BIO VELIKI SVETAC I ZA ŽIVOTA: Danas je 10 godina od smrti patrijarha Pavla - Volim Podgoricu

BIO VELIKI SVETAC I ZA ŽIVOTA: Danas je 10 godina od smrti patrijarha Pavla

Na destogodišnjicu od smrti srpskog patrijarha Pavle, danas će u manastiru Rakovica u Beogradu, gdje je sahranjen, i Kućincima, selu u Slavoniji, u kome je rođen biti služene liturgije.

U Kučincima biće osveštana obnovljena crkva Svetih apostola Petra i Pavla u kojoj je patrijarh Pavle kršten.

FOTO: DADO ĐILAS

Kako je rekao otac Đorđe Teodorović iz episkopije pakračko-slavonske, crkvu čija je obnova, nakon što je do temelja uništena u posljednjem ratu, počela u avgustu 2010, osveštaće srpski patrijarh Irinej.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

Patrijarh Palve koji je u narodu bio omiljen zbog skromnosti i istinoljubivosti, bio je 44. srpski patrijarh i preminuo je u 95. godini 15. novembra 2009.

godine.

FOTO: DADO ĐILAS

Na dan sahrane, na putu od Saborne crkve u Beogradu gdje je kovčeg s tijelom bio bilo izložen, do porte manastira Rakovica ispratile stotine hiljada vjernika i poštovalaca.

FOTO: VLADIMIR ŠPORČIĆ

Episkop Pavle, rođen kao Gojko Stojčević, imenovan je za 44. srpskog patrijarha početkom decembra 1990. godine, kada je na tronu Svetog Save naslijedio patrijarha Germana.

 

FOTO: TWITTER PRINTSCREEN

Patrijarh Pavle bavio se i naučnim radom, među objavljenim djelima su “Monografija o manastiru Devič”, besjeda “Život po Jevandelju” i “Molitve i molbe”.

 

FOTO: VLADIMIR ŠPORČIĆ

U njegovo vrijeme osnovana je Akademija SPC za umjetnost i konzervaciju, vraćena je vjeronauka u škole, a Bogoslovski fakultet u okrilje Univerziteta.

Rođen je 11. septembra 1914. u selu Kućinci, Donji Miholjac, u porodici zemljoradnika. U rodnom mjestu u Slavoniji završio je osnovnu školu, a nižu gimnaziju u Tuzli.

 

FOTO: MARINA LOPIČIĆ

U Šestoj muškoj gimnaziji u Beogradu koju je pohađao vanredno da bi mogao da uporedo upiše i Medicinski fakultet, položio je ispit zrelosti.

 

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Šestorazrednu bogosloviju zavrsio je u Sarajevu 1936, a Bogoslovski fakultet u Beogradu, gdje je prethodno završio i dvije godine Medicinskog fakulteta.

Zamonašio se u manastiru Blagoveštenje u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri.

 

FOTO: ĐORĐE JOVANOVIĆ, VLADIMIR ŠPORČIĆ

Službovanje u Eparhiji raško-prizrenskoj posvetio je i obnovi crkava i manastira, a posebno monaškog života.

Bogoslovski fakultet dodijelio mu je zvanje počasnog doktora bogoslovlja.

I u Leposaviću biće održana liturgija povodom upokojenja patrijarha Pavla.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com