Home / ŽIVOT + / Duhovnost / DANA SLAVIMO ĐURĐIC: Čim ustanete, pogledajte kroz prozor, a narodno vjerovanje kaže da od OVE stvari zavisi kakva zima nas čeka!

DANA SLAVIMO ĐURĐIC: Čim ustanete, pogledajte kroz prozor, a narodno vjerovanje kaže da od OVE stvari zavisi kakva zima nas čeka!

Sveti Georgije stradao je 303. godine, jer je kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana.

Praznik posvećen prenosu moštiju svetog velikomučenika Georgija iz Nikomidije u palestinsku Lidu.

Danas 16. novembra pravoslavna crkva i njeni vjernici proslavljaju praznik Đurđic.

Ovaj veliki praznik posvećen je prenosu moštiju svetog velikomučenika Georgija iz Nikomidije u palestinsku Lidu, domovinu njegove majke, i to po njegovoj želji koju je pred smrt saopštio jednom slugi.

Sveti Georgije stradao je 303. godine, jer je kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana.

Izjavio je da se ne plaši da umre za svoju vjeru, propovjedao je Novi zavjet, a čak je i carevu ženu Aleksandru uspio da preobrati u hrišćanstvo. Tada su oboje osuđeni na smrt odsjecanjem glave.

Prema narodnom vjerovanju, od 16. novembra, pa sve do 24. novembra vremenske prilike ukazaće nam kakva će biti predstojeća zima. Danas obavezno pogledajte u nebo i na osnovu toga zaključite kakva zima nas čeka.

Za razliku od Đurđevdana, koji je takođe posvećen svetom Georgiju, odnosno njegovom rođenju, Đurđic nije crveno slovo.

U selima postoji običaj klanja crnog pijetla ili pileta, a u Hercegovini crnog jareta. Oba običaja obavljaju se u strogoj tišini, kako bi se domaćini zaštitili od napada vukova.

Običaji su nastali zbog toga što se od Đurđica pa do praznika Svetog Mrate 24. novembra nazivaju Vučji dani (Mratinci), a Sveti Mrata je zaštitnik vukova.

Iako Đurđic nije crveno slovo, veoma je važan i poštovan praznik među vjernicima, pa se tako na ovaj dan ne rade teški poslovi i ručni radovi.

Takođe, strogo je zabranjeno loviti vukove, jer će lovce u suprotnom zadesiti velika nesreća i maler koji će ih pratiti i cijele sljedeće godine.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com