DIREKTORU ŠKOLE 4 MJESECA ROBIJE: Privatne dugove plaćao iz ŠKOLSKE KASE - Volim Podgoricu

DIREKTORU ŠKOLE 4 MJESECA ROBIJE: Privatne dugove plaćao iz ŠKOLSKE KASE

Bivši di­rek­tor JU OŠ „Vla­di­slav Raj­ko Ko­rać“ Sr­đa Osto­jić osuđen je na četiri mjeseca zatvora za zlo­u­po­tre­bu slu­žbe­nog po­lo­ža­ja.

Prvostepenu presudu izrekao je Viši sud u Podgorici – Specijalizovano odjeljenje za organizovani kriminal, korupciju, terorizam i ratne zločine, a tu odluku je potvrdio Apelacioni sud.
Osto­jić je optužen da je od 27. de­cem­bra 2014. do 1. ok­to­bra na­red­ne go­di­ne u Be­ra­na­ma, kao jav­ni funk­ci­o­ner – di­rek­tor OŠ „Vla­di­slav Raj­ko Ko­rać“ u Šti­ta­ri­ma, is­ko­ri­šća­va­njem slu­žbe­nog po­lo­ža­ja i pre­ko­ra­če­njem gra­ni­ca slu­žbe­nog ovla­šće­nja, te ne­vr­še­njem svo­je slu­žbe­ne du­žno­sti, po­stu­pa­ju­ći su­prot­no od­red­ba­ma Op­šteg za­ko­na o vas­pi­ta­nju i obra­zo­va­nju i sta­tu­tu ško­le, kao i pra­vil­ni­ku o or­ga­ni­za­ci­ji i si­ste­ma­ti­za­ci­ji rad­nih mje­sta, ko­ji­ma je pro­pi­sa­na du­žnost di­rek­to­ra da se sta­ra o za­ko­ni­to­sti ra­da i da šti­ti imo­vi­nu, pri­ba­vio se­bi imo­vin­sku ko­rist od pre­ko 3000 eura, a isto­vre­me­no ti­me u istom iz­no­su pri­či­nio šte­tu ško­li i za­po­sle­ni­ma u toj ško­li.
U odluci Apelacionog suda navedeno je da je nesporno utvrđeno da Ostojić računovodstvu škole nije dostavio rješenje o izvršenju javnog izvršitelja od 26. decembra 2014. godine, kao ni novo rješenje od 10.8.2015. godine, iako je ta rješenja lično primio. Naime, rje­še­nje o iz­vr­še­nju jav­nog iz­vr­ši­te­lja iz Be­ra­na od 26.12. 2014, ko­je je lič­no pri­mio 27. 12. iste go­di­ne, on ni­je pro­sli­je­dio ra­ču­no­vod­stvu ško­le na re­a­li­za­ci­ju. Tim rje­še­njem je usvo­jen pred­log za iz­vr­še­nje na­mi­re­nja po­tra­ži­va­nja u iz­no­su od 3.255,30 eura za­bra­nom na po­lo­vi­nu nje­go­ve za­ra­de, či­me je na­re­đe­no po­me­nu­toj ško­li da na­ve­de­ni iz­nos is­pla­ću­je pre­ko jav­nog iz­vr­ši­te­lja. Osto­jić je rje­še­nje adre­si­ra­no na po­slo­dav­ca – ško­lu za­dr­žao za se­be, ulo­žio pri­go­vor i sta­vio za­vod­ni pe­čat ško­le i da­tum, s tim što ti po­da­ci ne od­go­va­ra­ju sa­dr­ži­ni dje­lo­vod­ni­ka, a za­klju­čak ni­je pre­dao ra­ču­no­vod­stvu na re­a­li­za­ci­ju u ukup­nom iz­no­su od 4.781,55 eura.
Naplata je izvršena na teret novčanih sredstava koje je Ministarstvo prosvjete bilo namjenski uplatilo za isplatu zarada zaposlenima u školi. Na taj način optuženi je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u navedenom iznosu i nanio štetu školi i zaposlenima u školi.
Iz suda su ocijenili da su nebitni navodi optuženog da je kreditno zadužen do 2027. godine i da stoga nije bio u mogućnosti da odgovori svojoj obavezi i da je podnio tužbu kako bi riješio taj problem.
Ostojića je prije četiri godine za zloupotrebu službenog položaja optužila i pro­fe­so­ri­ca raz­red­ne na­sta­ve Ma­ri­ja Do­bra­ši­no­vić, koja je tada za­tra­ži­la od vr­hov­nog dr­žav­nog tu­ži­o­ca Ivi­ce Stan­ko­vi­ća da is­pi­ta sum­nje u ne­za­ko­ni­ta za­po­šlja­va­nja u Osnov­noj ško­li „Vla­di­slav Raj­ko Ko­rać“. Do­bra­ši­no­vićeva je kazala da je pro­šle go­di­ne pod­ni­je­la kri­vič­nu pri­ja­vu pro­tiv di­rek­to­ra ško­le Sr­đe Osto­ji­ća jer je zlo­u­po­tri­je­bio slu­žbe­ni po­lo­žaj i po­vri­je­dio nje­no pra­vo na za­po­sle­nje. Ona je u kri­vič­noj pri­ja­vi na­ve­la da je u po­me­nu­toj ško­li ne­pre­kid­no ra­di­la če­ti­ri go­di­ne i da je umje­sto nje na po­sao pri­mlje­na oso­ba sa tek za­vr­še­nim pri­prav­nič­kim sta­žom.M.V.P.

Kazna ispod minimuma
Na presudu Višeg suda u Podgorici žalbu je uložio osuđeni Ostojić. Ipak, Apelacioni sud je odbio žalbu utvrdivši da je presuda donesena bez kršenja zakonskih propisa. Što se tiče izrečene kazne, sudije Apelacionog suda su ocijenile da je četiri mjeseca adekvatna kazna za ovo djelo iako je ispod zakonskog minimuma. Ta sankcija, kako su obrazložili, dovoljna je, budući da je okrivljeni imao niz olakšavajućih okolnosti: što je otac troje djece, što je izrazio spremnost da nadoknadi štetu nastalu nezakonitim postupanjem i što se nijesu sve kolege pridružile krivičnom gonjenju.
Izvor dan.co.me

2 komentara

  1. Hitno je potrebno za ? Urgentnni i Hitnu da vas ne tretiraju kao stoku, ne vjerujem da sam tome svedok bila da za obične posjekotine nemaju zavoj, niti kome možete da se obratite? Samo što je čovjek osnovno htio to je bruka, presjednik bi pao u nesvest kad bi vidijo i čuo kako se brukaju i što pričaju? A kritikuje se ko ima veću platu? Treba li da se svađate? Za šta? Što vas šikaniraju i izbace uz priču kako rade noćne i po 12-sati. Katastrofa kako da djeca imaju primer u sadašnjem trenutku, kada i od koga? Kome da se čovek obrati kad doživite neprijatnosti na nivou??? Voljela bi odgovor.

    1. Takođe državne apoteke, i uopšte ? kome da se prijave radnici? A da ne bude da su organizovani da vas ispljuju da tako kažem, da nemate dokaza eventualno da izađete pa da se žalite ako oćete upravo Gospodinu Đukanoviću zabole ih to im je retorika, baš tako kome se žalit? A naravno da to ne traje dugo i da se brzo vide rezultati

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com