SLOBODNO SE KRETALI: Crnogorci za hrvatske pasoše plaćali od 3.500 do 15.000 eura - Volim Podgoricu

SLOBODNO SE KRETALI: Crnogorci za hrvatske pasoše plaćali od 3.500 do 15.000 eura

Crnogorski i srpski mafijaši plaćali su od 3.500 do 15.000 eura hrvatske putne isprave koje su im omogućavale da se, uprkos potjernicama, slobodno kreću.

Nove identitete obezbjeđivali su im članovi dviju kriminalne grupe iz Hrvatske čiji su članovi uhapšeni prošle sedmice u toj državi, u akciji “Pasoš”, objavio je Jutarnji.hr.

Među uhapšenim članovima te dvije kriminalne organizacije su i službenici hrvatske policije, čiji je zadatak bio da pronađu rođenjem Hrvate koji najčešće zbog dvojnog državljanstva do sada nijesu podizali dokumenta te države.

Nakon što bi utvrdili da je neko podoban godinama, pretraživali su da li je čist pred zakonom, a onda bi sa njegovim identitetom i fotografijom kriminalca koji je platio uslugu, izdavali originalna dokumenta, prenosi Jutarnji.hr.

Navodei da je zahvaljujući uhapšenim članovima kriminalnih grupa Gligorije Peljević, član međunarodne grupe krijumčara kokaina koja je 2015. švercovala 2,4 tone kokaina, imao hrvatski pasoš na ime Dušan Stjepanović.

Srđan Jezdimir, takođe krijumčar kokaina, uhapšen je sa pasošem na ime Milenko Šeatović.

Hrvatska dokumenta koristila su i dvojica navodnih vođa škaljarskog kriminalnog klana Jovan Vukotić i Igor Dedović, koji su dobili identitete Đorđa Radojčića, odnosno Dragana Popovića.

Hrvatska policija utvrdila je da je član tog klana Jovan Jovanović imao pasoš na ime Nenad Kleuta. Navodno blizak saradnik Jovana Vukotića, Dragan Pečurica, koristio je hrvatski pasoš u kom su bili podaci Saše Budimira, a Novljanin Krsto Vujić platio je dokumenta na ime Gordan Kelebuda.

Kavčanin Damir Meljović, uhapšen u maju prošle godine u Parizu sa 69 kilograma kokaina, imao je više lažnih identiteta, a među njima i hrvatski pasoš na ime Dejan Poštić. Hrvatski pasoš imao je i član tog klana Miloš Radonjić, ali i Novosađanin Srđan Stojanović – Srki kome se sudilo zbog ubistva u Pragu. Njemu je dodijeljen pasoš na ime Vlado Milinović.

Policajci glavna karika u grupi
Policajci glavna karika u grupi(Foto: jutarnji.hr)

Benedikt Pindrić zvani Beco, hapšen zbog šverca heroina, imao je pasoš na ime Darko Maljković, a Slovenac Klemen Kadivec na ime Marko Agbaba.

Grupe falsifikatora otkrili su hrvatski policijski istražitelji koji su ih u saradnji sa USKOK-om mjesecima tajno nadzirali. Tokom istrage utvrdili su da su lažne hrvatske lične karte, pasoše i vozačke dozvole izdavali uglavnom pripadnicima srpskog i crnogorskog podzemlja i na taj način zaradili oko pola miliona eura.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com