BARAC: “Istopolni PAROVI u Crnoj Gori postoje otkako i naš NAROD” - Volim Podgoricu

BARAC: “Istopolni PAROVI u Crnoj Gori postoje otkako i naš NAROD”

Crnogorska LGBT zajednica očekuje da Vlada i Skupština ispune garancije koje su dali o predloženom Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog pola, te ga konačno uvrste u pravni sistem Crne Gore. Izvršni direktor LGBT Foruma Progres John Barac vjeruje da će Vlada ponovo uputiti prijedlog Zakona na razmatranje poslanicima, kako bi se o njemu mogli izjasniti tokom decembra.

“S obzirom na to da je određen broj opozicionih partija iskazao spremnost da podrži Zakon, a neki i obećali da će to da učine, smatramo da ne postoji prepreka da se on konačno usvoji”, kazao je Barac za CdM.

Ovaj zakon, koji treba da omogući istopolnim parovima da pred matičarem sklapaju partnerstva, povučen je sa sjednice Vlade krajem septembra. Tada je pojašnjeno da postoji  namjera da se izađe u susret određenim nevladinim organizacijama i razmotri prijedlog kojim bi se omogućila primjena zakona nakon pola godine od usvajanja, a ne nakon godinu, kako je to bilo predviđeno.  Ipak, nije bilo mogućnosti za to, pa je potrebno da rok stupanja na snagu ovog zakona bude godina dana.

Značaj ovog Zakona za LGBTIQ zajednicu, jednom kada bude usvojen, biće višestruk. Primarno, ogledaće se u tome što će istopolni parovi u Crnoj Gori po prvi put moći da budu prepoznati u očima zakona kao zajednica.

“Prosto rečeno – ovaj zakon istopolnim partnerima daje minimum dostojanstva i prepoznaje nas u očima zakonodavnog sistema. Istopolni parovi u Crnoj Gori postoje otkako postoji naš narod i mi ćemo zauvijek biti dio društva. Ali, život u “mraku”, bez osnovne zakonske zaštite i prepoznavanja je veoma težak i stavlja nas u položaj građana drugog reda”, dodao je Barac.

Prema njegovim riječima, iako je ovaj zakon daleko od idealnog, prvi je korak naprijed za zajednicu,  društvo i cjelokupnu demokratiju u Crnoj Gori.

Na pitanje kakva se poruka šalje ukoliko se zakon ni ovog puta ne usvoji, Barac smatra da bi u tom slučaju sistem jasno poručio da ga suštinski nije briga za LGBTIQ osobe i da su još jednom postali žrtve političkih kalkulacija.

“Ovo nije pitanje “pozicije” i “opozicije”, već suštinsko pitanje ljudskih prava i ljudskog dostojanstva dijela populacije i prosto ne mogu da zamislim da će Crna Gora sve nas da iznevjeri na taj način. Ipak, ako do toga dođe, spremni smo da reagujemo adekvatno”, pojasnio je Barac.

Podsjetimo, ovim Zakonom su prvi put, detaljno su regulisani imovinski odnosi parova istog pola, odnosno pravo na posebnu i zajedničku imovinu. Parovi mogu naslijediti pokretnu i nepokretnu imovinu partnera, regulisan je poreski status partnera, u smislu olakšica koje proizilaze iz zajedničkog života. Osim toga, u pogledu prava i obaveza u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite izjednačeni su sa pravima svih drugih osiguranika, a isto tako u pogledu prava socijalne i dječje zaštite.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com