TESLA DOBIJA TRG NA NIJAGARINIM VODOPADIMA: Po velikom naučniku zvaće se ogromno prostranstvo - Volim Podgoricu

TESLA DOBIJA TRG NA NIJAGARINIM VODOPADIMA: Po velikom naučniku zvaće se ogromno prostranstvo

Područje od Teslinog spomenika do hidrocentrale iz davne 1892. godine na Nijagarinim vodopadima, koja je napravljena prema patentima srpskog naučnog genija, ubuduće će se zvati Nikola Tesla Plaza.

Za ovaj poduhvat zaslužna je Srpska škola “Nikola Tesla” i kanadski tehnički muzej “Tesla”, koji su uputili zahtjev komisiji Nijagara Parkova i dobili odobrenje.

Lijepu i radosnu vijest sa svojim prijateljima u otadžbini i dijaspori na društvenim mrežama podijelila je Srpska škola “Nikola Tesla”, koja naredne godine salavi deset godina postojanja i koja se bori za očuvanje srpskog jezika, vere, kulture i tradicije, ali i očuvanja lika i dela Nikole Tesle.

– Sa radošću vas obavještavamo da su naša Srpska škola “Nikola Tesla” i Canadian Tesla Technical Musem izvojevali još jednu važnu pobedu kako bi se za lik i djelo Nikole Tesle u ovom dijelu sveta još više čulo. Nakon našeg prvog zahtjeva i zvaničnog proglašenja 10. jula za Dan Nikole Tesle u gradu Nijagari čiju proklamaciju smo dobili 2015. godine, upravo smo dobili informaciju da je i naš drugi zahtjev usvojen – obavijestili su iz Srpske škole.

Kako su dodali, ideja je da se čitav prostor od spomenika Tesli do Rankin Power Generation Station poveže u jednu cjelinu, odnosno da se kao takvo ucrta u sve geografske i turističke karte, zvanično postavi na web stranicu Niagara Parks Commision i da bude dio propagandnog materijala ovog područja.

Da podsjetimo, prva hidroelektrična stanica podignuta je na rijeci Nijagara 1881. godine, a do jednog od najvažnijih trenutaka u istoriji razvoja elektroenergetike došlo je 1896. kada je postrojenje uspjelo da transportuje električnu energiju čak 26 milja dalje, do Bafala. Veliki dio zasluga oko podizanja prve hidrocentrale koja je proizvodila naizmjeničnu struju ide upravo Nikoli Tesli.

serbiantimes.info

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com