EK: Crna Gora otvara poslednje poglavlje nakon napretka u vladavini prava

Crna Gora treba da pokaže napredak u polju vladavine prava kako bi zemlje članice Evropske unije (EU) odobrile otvaranje posljednjeg poglavlja u pristupnim pregovorima, rečeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u sjedištu Evropske komisije (EK).

Naime, prema dokumentu koji RSE ima u uvid, zemlje članice su iznijele svoja stajališta o nedavnoj konstataciji EK da je Crna Gora ispunila mjerila za otvaranje poglavlja 8 koje se tiče konkurencije.

EK je posebnim pismom pozvala podgoričke vlasti da izrade pregovaračku poziciju na osnovu koje će EK pripremiti nacrt pregovaračke pozicije EU u pregovorima o ovom poglavlju.

Međutim, na zemljama članicama ostaje da odluče kada će se dozvoliti otvaranje posljednjeg poglavlja u slučaju Crne Gore.

Za ovo je neophodna jednoglasna odluka svih zemalja članica, a kako se saznaje iz diplomatskih izvora, za sada nema raspoloženja da se odobri otvaranje ovog poglavlja jer se smatra da podgoričke vlasti moraju pokazati konkretne rezultate u ključnim poljima, pogotovo u poglavljima 23 i 24 koja se tiču vladavine.

Crna Gora je lider u region u procesu pristupnih pregovora, jer joj je ostalo samo još jedno neotvoreno poglavlje u pristupnim pregovorima. Od svega 32 otvorenih poglavlja, samo tri poglavlja su privremeno zatvorena.

“Crna Gora bi trebala početi da zatvara neka poglavlja prije nego što dođe do otvaranje ovog posljednjeg poglavlja”, istakao je za RSE jedan diplomatski izvor ilustrirajući tako raspoloženje zemalja članica kada je u pitanju pristupni proces Crne Gore u EU.

Izvori u Evropskoj komisiji ističu da će naredna međuvladina konferencija sa Crnom Gorom (kojom prilikom se otvaraju poglavlja) biti planirana “kada to bude primjereno”.

Isti izvori objašnjavaju da datum održavanja konferencije treba biti rezultat odluke koju donose zemlje članice EU.

Vlada Crne Gore je nedavno za RSE potvrdila da “ima informaciju da su svih 28 država članica dale zeleno svjetlo za otvaranje pregovora u poglavlju 8”.

Već je godinu dana od kada zemlja nije otvorila nijedno poglavlje, jer je posljednja međuvladina konferencija između Crne Gore i EU održana u decembru prošle godine.

Za razliku od Crne Gore, Srbija će u utorak otvoriti poglavlje 4, koje se tiče slobode kretanja kapitala. Time Srbija će imati 18 otvorenih pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva poglavlja privremeno zatvorena.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close