NE KORISTITE OVAJ LIJEK! Može da dovede do smrtnog ishoda! - Volim Podgoricu

NE KORISTITE OVAJ LIJEK! Može da dovede do smrtnog ishoda!

Agencija za ljekove i medicinska sredstva CALIMS izdala je upozorenje medicinskim radnicima koje se odnosi na primjenu lijeka “metotreksata” u liječenju reumatoidnog artritisa, psorijaze i Kronove bolesti, u kojem se navodi da njegova svakodnevna upotreba može dovesti do smrtnog ishoda kod pacijenata, piše Dan.

Iz Agencije se navodi da su prijavljene ozbiljne kontraindikacije ukoliko se taj medikament, koji se nalazi na osnovnoj listi ljekova, uzima svakodnevno.

“Greške u doziranju sa ozbiljnim posledicama, uključujući smrtne ishode, prijavljene su kada je „metotreksat” namijenjen za primjenu jednom nedjeljno za li ječenje inflamatornih bolesti uziman svakodnevno”, naglasili su iz CALIMS-a.

“Metotreksat”, kako ističu, treba da propisuju samo ljekari sa stručnim znanjem o primjeni ljekova koji sadrže metotreksat.

-“Zdravstveni radnici koji propisuju ili izdaju lijek „metotreksat“ za liječenje inflamatornih bolesti treba da: obezbijede pacijentu potpuna i jasna uputstva o doziranju jednom nedjeljno; pažljivo provjere prilikom propisivanja svakog novog recepta/izdavanja lijeka da li je pacijent/razumio da se lijek mora koristiti jednom nedjeljno; odluče zajedno sa pacijentom/ njegovateljem kojeg dana u nedjelji će pacijent uzimati „metotreksat”; obavijeste pacijenta/njegovatelja o znakovima predoziranja i upute ih da bez odlaganja potraže medicinski savjet u slučaju sumnje da je došlo do predoziranja” naveli su u CALIMS-u.

Upozoravaju da je „metotreksat“ odobren u Evropskoj uniji i Crnoj Gori za dvije različite grupe indikacija, od kojih svaka ima svoj režim doziranja.

Tako, za liječenje karcinoma učestalost zavisi od režima i može biti potrebna svakodnevna primjena „metotreksata“.

S druge strane, za liječenje inflamatornih bolesti, uključujući reumatoidni artritis, psorijazu i Kronovu bolest, doziranje „metotreksata” je jednom nedjeljno.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com