RAZRIJEŠENO 267 JAVNIH FUNKCIONERA - Volim Podgoricu

RAZRIJEŠENO 267 JAVNIH FUNKCIONERA

Javni funkcioneri, njih 267, podnijeli su ostavke ili su razriješeni nakon odluka i mišljenja koje je donijela od početka rada Agencija za sprečavanje korupcije, pokazalo je istraživanje Agencije.

Iz ASK-a su kazali da su rezultati godišnjeg istraživanja j avnog mnjenja Stavovi javnosti o korupciji i upoznatosti sa radom ASK, koje su objavili uoči Mađunarodnog dana borbe protiv korupcije, pokazali da je Agencija prepoznata i priznata kod građana.

„ASK je i ove godine nastavila da doprinosi sveukupnoj borbi protiv korupcije neselektivnom i dosljednom primjenom zakona iz svoje nadležnosti”, navodi se u saopštenju.

Kao centralna preventivna antikorupcijska institucija i nacionalni koordinator aktivnosti na evaluaciji primjene Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) protiv korupcije, ASK je posvećena suzbijanju te pojave.

„Po rezultatima istraživanja, ASK je i dalje na prvom mjestu među institucijama u koje bi građani imali najviše povjerenja u slučaju da se odluče da prijave korupciju”, kaže se u saopštenju.

Iz ASK-a su naveli da je registrovan trend rasta procenta građana koji bi korupciju prijavili i iznosi oko 50 odsto.

„Povjerenje u rad ASK-a u borbi protiv korupcije, kao i u prethodnim godišnjim istraživanjima, ima više od 60 odsto ispitanika. Da je Agencija dala doprinos sveukupnoj borbi protiv korupcije u Crnoj Gori smatra oko 63 odsto građana”, ističe se u saopštenju.

Kako su rekli iz ASK-a, od početka rada ASK-a ukupno 267 javnih funkcionera podnijelo je ostavke ili su razriješeni od strane organa vlasti nakon odluka i mišljenja koje je donio taj organ.

„Na nepristrasnost postupanja ASK-a u toj oblasti ukazuje struktura ostavki i razrješenja u kojoj su zastupljeni i ministar, direktori direktorata u ministarstvima, predsjednici i članovi organa upravljanja javnih privrednih društava, komisij a i ustanova i drugi funkcioneri”, navodi se u saopštenju.

Kako su dodali, nastavljen je trend visokog procenta poštovanja zakonske obaveze dostavljanja redovnih godišnjih izvještaja o prihodima i imovini u roku, koji ove godine iznosi 97 odsto od ukupnog broja obveznika.

„Zbog kršenja antikorupcijskih zakona iz svoje nadležnosti, ASK je u dosadašnjem radu pokrenula ukupno 1.954 prekršajna postupka, a nadležni sudovi su izrekli 428.797 eura novčanih kazni”, kaže se u saopštenju.

Jedna od ključnih nadležnosti ASK-a je uloga koordinatora u procesu donošenja i sprovođenja planova integriteta u organima vlasti.

„Od početka rada Agenciji je dostavljeno 689 planova integriteta (kojima su obuhvaćena 693 organa), čime je 98 odsto organa vlasti ispunilo zakonsku obavezu usvajanja planova integriteta”, istakli su iz ASK-a.

Dnevne novine

3 komentara

  1. Great tips to follow. Being professional and showing them there’s more to come I think are the most important. You need to give them a great article, that makes them want to come back. And then make sure you don’t disappoint.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com