Zakazan intervju sa kandidatkinjama za VDT

Tužilački savjet je zakazao za 24. decembar intervju sa kandidatkinjama za vrhovnog državnog tužioca Lidijom Vukčević i Danijelom Dankom Marković, saznaju “Vijesti”.

Sadašnjem VDT-u i predsjedniku Tužilačkog savjeta Ivici Stankoviću mandat je istekao 7. oktobra, pa ga je TS imenovao za vršioca dužnosti do izbora njegovog nasljednika. Na ponovljeni konkurs javile su se samo Vukčević i Marković.

S obzirom da se redovno zasjedanje Skupštine završava krajem godine, a proljećno počinje 1. marta, to bi značilo da bi se čelnik tužilačke organizacije birao na varednoj sjednici.

Prije intervjua sa kandidatkinjama, proširena sjednica Vrhovnog državnog tužilaštva trebalo bi da uputi svoju mišljenje o njima jer tako propisuje Zakon o državnom tužilaštvu. Na osnovu obrazloženog mišljenja, TS zatim utvrđuje predlog za izbor VDT-, koji se dostavlja Skupštini. I tamo kandidat prolazi takođe intervju Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu a zatim na plenarnoj sjednici treba do dobije podršku dvije trećine, odnosno tri petine glasova poslanika.

Nijedna od opozicionih partija za sada nije najavila mogućnost da će podržati specijalnu tužiteljku Lidiju Vukčević, dok je takođe malo izvjesno da će bivša poslanica SNP-a, sada službenica u Opštini Berane, dobiti glasove vladajuće koalicije.

Lidija Vukčević je zamjenica GST Milivoja Katnića i njegova, kako je rekao, desna ruka. Ona vodi nekoliko postupaka koji su izazvali pažnju javnosti, među kojima i istragu o navodnoj korupciji u tužilaštvu.

Vijesti

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close