DANAS JE PETAK 13: Prema vjerovanjima, ove stvari NIKAKO ne smijete da radite!

Petak 13. je, mnogi u to vjeruju, dan kada će vas garantovano zadesiti neka nesreća! I zbog toga postoje i običaji u narodu kojima se tjera zla kob tog dana.

 

Numerologija smatra da je 13 simbol nesreće, i to zato što dolazi poslije broja 12 koji je simbol savršenstva i cjelovitosti.

Zbog toga već vjekovima postoji nekoliko vjerovanja koja su raširena u cijelom svijetu.

– Prema legendi, ako je 13 osoba okupljeno na večeri, jedna od njih će umrijeti u roku od godinu dana. Zato neki restorani u Parizu nude iznajmljivanje “profesionalnog 14. gosta” na večerama.

– Na ovaj dan nikako ne treba mijenjati krevet jer vas čekaju ružni snovi. Uz to, ne treba kretati na put niti započinjati bilo kakav novi posao.

– Kišobran ni slučajno ne otvarajte u zatvorenom prostoru jer ćete se gadno posvađati sa najmilijima.

– Inače važi pravilo da vam za razbijeno ogledalo sljeduje sedam godina nesreće. Ali ako ga razbijete baš na ovaj dan, nesreća će vas pratiti cijelog života.

– I, naravno, ne prolazite ispod merdevina. Ovo vjerovanje ima korijene u ranom hrišćanstvu. Naslonjene merdevine formiraju trougao sa zidom i tlom, što predstavlja Sveto trojstvo. Baš iz tog razloga, ono nikad ne smije biti narušeno vašim prolaskom kroz njega.

 

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close