Ovo nije spašavanje MA, već ulaganje u razvoj Crne Gore - Volim Podgoricu

Ovo nije spašavanje MA, već ulaganje u razvoj Crne Gore

Ministar saobraćaja Osman Nurković kazao je da je Vlada nije željela gašenje ili stečaj nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines zbog čega je odlučila da joj pomogne nakon detaljne analize. Odluka Vlade, koja prema Prijedlogu zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA predviđa ulaganje od 155 miliona eura, za Nurkovića je dobra.

“Ozbiljno smo se bavili analizom i posljedicama od eventualnog gašenja i benefita rada i funkcionisanja ove kompanije. Sve kalkulacije nedvomisleno pokazuju da bi gašenje imalo dalekosežne posljedice, a da benefiti od rada daleko prevazilaze troškove ulaganja u konsolidaciju i razvoj. Na ovaj potez se nismo odlučili ni brzo ni lako, ali smo nakon analize rada ovog preduzeća i rezultata rada koje je ostavrilo donijeli dobru odluku”, uvjeren je Nurković.

On navodi da je indirektan doprinos MA crnogorskoj turističkoj i ostaloj privredi, od turista i putnika koje je prevezao, veći od 150 miliona godišnje prema sprovedenom istraživanju tržišta.

“Sačuvali smo oko 400 radnih mjesta od kojih je 2/3 pilota i tehničkog osoblja u čije obrazovanje je država uložila velika sredstva, od kojih bi dio sigurno otišao u inostranstvo, a dio na Zavod za zapošljavanje i bio teret države”, kazao je Nurković.

On je takođe istakao da je, uprkos kritikama, zadovoljan što su sačuvali ovu kompaniju.

“Želim da skrenem pažnju da se daje prostor nekompetetnim licima, navodnim stručnjacima, da komentarišu odluke Vlade. Drastičan primjer je komentar nekog stručnjaka da će sredstva koja država uplati Aerodromima na ime duga otići budućem koncesionaru, te da će on državnim parama platiti državi. Ovo je notorna izmišljotina, neznanje ili bolesna neistina”, ističe Nurković.

Objašnjava i zašto.

“Sredstva koja će se uplatiti Aerodromima u iznosu od 32 miliona eura biće vraćena u budžet države kroz raspodjelu dobiti nakon završnog računa po odluci odbora direktora. Nema mjesta za notorne neistine, neznanje ili bolesne tendencije”, kazao je Nurković.

Na pitanje da li postoje smetanje sa EK u vezi sa ovom odlukom, te šta će raditi ukoliko MA nastavi da posluje u minusu, Nurković ističe da sve pretpostavke ukazuju da MA neće raditi sa gubicima.

“Ne bismo ulazili u sva ova ulaganja da smo na ijednoj analizi došli do podataka da će se poslovanje nastaviti sa gubitkom. Sve analize pokazuje da će interesovanje rasti iz godine u godinu. Dok budemo imali potrebe da razvijamo turizam, a imaćemo, imamo potrebu za ovom kompanijom. Ovo nije ulaganje u MA, ovo je ulaganje u državu. Ovo nije ulaganje u spašavanje ovog preduzeća, već ulaganje u budući razvoj Crne Gore”, poručio je Nurković.

Ovaj plan će ubrzo biti pred poslanicima.

“Ako poslanici budu imali bolje rješenje, neka preuzmu dio odgovornosti”, ističe Nurković, navodeći da ne vidi zašto SDP ne bi glasao za ovaj plan.

Na pitanje da li će neko snositi odgovornost ako ovaj plan ne uspije, Nurković ističe da je uvjeren da će doći do realizacije plana i stabilizacije firme.

“Nemamo namjeru da bacimo sredstva. Najveće ulaganje je u nabavku aviona. Sve ostalo je nužno ulaganje”, navodi Nurković, dodajući da kompanija planira nabavku četiri aviona.

Izvršni direktor MA Živko Banjević ističe da je doprinos MA za tri godine bio veći od pola milijarde eura.

“Do dana današnjeg prevezli smo oko 626 hiljada putnika, a do kraja godine imaćemo blizu 670 hiljada prevezenih putnika. Povećan broj prevezenih putnika za tri odsto u odnosu na prošlu godinu, pri čemu će kompanija prihodovati više od 70 miliona eura”, navodi Banjević.

Kako je dodao, 155 miliona eura, koje je Vlada predvidjela da uloži u nacionalnu kompaniju, neće biti odmah uloženo nego sukcesivno do kraja 2024.

“Nakon plana konsolidacije, radićemo na planu optimizacije zaposlenih”, poručio je Banjević.

Vijesti

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com