Post može da pomogne da ostanete zdravi i tokom praznika - Volim Podgoricu

Post može da pomogne da ostanete zdravi i tokom praznika

U vrijeme praznika, Nove godine i Božića, najčešće se ne pazi na količine unijete hrane i nije rijedak slučaj da dolazi do prejedanja, ali i ozbiljnih zdravstvenih stanja, poput srčanog udara.

Istraživači sa Instituta Salk i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kaliforniji otkrili su da post koji traje 14 sati ima za rezultat gubitak težine, smanjenje procenta sala, niži krvnim pritisak i holesterol, ali i stabilnije nivoe šećera u krvi i insulina kod osoba sa metaboličkim sindromom.

Metabolički sindrom je grupa stanja koja se pojavljuju zajedno i povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

Studija koja je nedavno objavljena u časopisu “Cell Metabolism” ukazuje na to da povremeni post može da bude dobra opcija za osobe sa metaboličkim sindromom.

“Otkrili smo da kombinovanje vremenski ograničene ishrane sa ljekovima može da pacijentima sa metaboličkim sindromom omogući sposobnost boljeg upravljanja bolešću. Za razliku od brojanja kalorija, vremenski ograničena prehrana je jednostavna dijetalna intervencija koju treba uključiti”, rekao je autor studije Sašin Panda.

U ovom istraživanju učestvovalo je 13 muškaraca i šest žena koji su već imali dijagnozu metaboličkog sindroma.

“Takođe su koristili i aplikaciju za pametne telefone pod nazivom ‘myCircadianClock’ kako bismo znali kada jedu. Otkrili smo da više od 50 odsto odraslih jede više od 15 sati”, rekao je Panda.

Osam učesnika koji su imali višak kilograma jelo je unutar 10 sati dnevno 16 sedmica i na kraju istraživanja izgubili su oko pet odsto svoje težine.

Treba napomenuti i to da učesnici nisu preskakali obroke.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com