KIC – sinonim za kulturu i u 2019. - Volim Podgoricu

KIC – sinonim za kulturu i u 2019.

 

 

Kulturno – informativni centar “Budo Tomović” tokom 2019. godine imao je važnu ulogu u kreiranju kulturne ponude Grada, a publici je ponudio više od 400 programa,  od kojih su 65 bilo premijerni, a programe je pratilo oko 55 hiljada posjetilaca. Tokom godine koja je na izmaku na scenama KIC-a organizovali smo  76  koncerata, prikazali 68 filmova, odigrano je 108 predstava, pripređeno 20 izložbi slika, fotografija i slično, a upriličili smo više od 110 književnih večeri. Bili smo domaćini i 60 edukativnih predavanja, tribina, okruglih stolova. Ukoliko dodamo da je naš programski budžet iznosio oko 150 hiljada, biće vam jasno da smo realizovali mnogo više od planiranog zahvaljući kako plodnoj saradnji sa umjetnicima svih profila, NVO-ima, predstavnicima ambasada i inostranim kulturnim centrima u Podgorici, srodnim centrima u zemlji i regionu, tako i entuzijazmu vrijedne KIC-ekipe na čelu sa direktoricom, jednom od najboljih menadžerki u oblasti kulture u zemlji.

Na kraju još jedne plodne godine podsjetimo da je Muzički program KIC-a svojom žanrovskom raznovrsnošću privukao najveći broj posjetilaca, koji su mogli da uživaju u nastupima: Boža Vreća sa bendom, Vasil Hadžimanov benda, sastava Ničim izazvan, kantautora Kralja Čačka, Saše Vasića sa bendom, kao i u impresivnim nastupima renomiranih džez umjetnika: Lorin Taliz, Indire Rios Moor, ZZ Quarteta, ali i u starogradskom zvuku festivala „Stare note – novi zvuci“ ili sevdahu Tamare Pavićević, Senade Beglerović Leković. Takođe je publika uživala u brojnim koncertima klasične muzike, kako učesnika Osmog KIC-ovog Ljetnjeg  kampa za kamernu muziku, tako i brojnim premijernim nastupima podgoričkih talenata i gostiju iz svijeta, kao i klapskom i horskom pjevanju. Dodajmo i koncerte popularnog KIC pop hora, a naročito projekat “Bez dileme – antifašizam” sa kojim je hor doživio regionalnu afirmaciju u Beogradu, Sarajevu, Prijepolju. Bogatstvo tradicije i običaja više od 70 godina promoviše naš reperezentativni folklorni ansambl kako u zemlji tako i na međunarodnim festivalima u Italiji, Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji.

Filmofili Podgorice su uživali u prepoznatljivim KIC revijama: “Ljubav na filmu“, „Pozorište na filmu“, „Zlatne komedije“, „Mjuzikl – filmska rapsodija“, „Filmski snovi-gledaoci biraju“, a najveću pažnju izazvala je revija „Majstori filmske režije“ koja je organizovana u pet cjelina.

Izložbeni hol KIC-a, jedna od najposjećenijih galerija u gradu, ugostio je kako afirmisane tako i talentovane amatere svih generacija, pa smo uživali u radovima: Marka Vujovića, Milene Vukčević, Selvera Kardovića, Ranka Pavićevića, Ivane Mašanović, Marka Bujovića, a posebnu pažnju privukle su izložbe Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i turske slikarke Renan Ertosun, kao i izložbe koje smo organizovali u saradnji sa Ambasadom Bugarske i ukrajinskom organizacijom ADRUM.

Četvrta Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja – MAKADO privukla je pažnju publike kako izborom atraktivnih predstava tako i glumačkim veličinama poput Vesne Čipčić i Zijaha Sokolovića. Polaznici DODEST-ove Škole glume sa predstavom „Suština prevare“ osvojili su na Festivalu dramskih amatera Crne Gore u Bijelom Polju nagradu za najbolji eksperimentalni pristup. Na scenama KIC-a gostovala su i brojna amaterska i profesionalna pozorišta, a bili smo domaćin i prvog regionalnog festivala stand up komedije „Opuč“.

Ponosni smo na KIC-ov Forum mladih pisaca koji je nedavno publikovao peti zbornik radova “Kolažiranje”, a njihova djela objavljuju i časopisi u regionu. Predmet interesovanja šire javnosti bio je i KIC-ov četvrti regionalni književni festival “Literitorija” na kojem su učestvovali: Filip David, Rumena Bužarovska, Faruh Šehić, Andrej Nikolaidis i dr. Sinoć je završena Osma KIC-ova Škola retorike koju vodi prof. Radovan Radonjić, a i sljedeće godine organizovaćemo tromjesečnu radionicu kreativnog pisanja.

U okviru regionalne saradnje sa Kulturnim centrom Novog Sada realizovana je: izložba fotografija „Fabrika fotografa u KIC-u“, gostovanje KIC-ovog Foruma mladih pisaca u Novom Sadu i nastup mladog podgoričkog pijaniste Andrije Jovovića u novosadskoj Gradskoj kući. Ove godine uspostavili smo saradnju i sa Bosanskim kulturnim centrom iz Sarajeva, a prvi zajednički projekat bilo je gostovanje KIC pop hora na ovogodišnjim „Baščaršijskim noćima“.

Na kraju, uz srdačne Novogodišnje čestitke, obećavamo da ćemo i sljedeće godine biti središte podgoričkog kulturnog života i sinonim za kulturu Grada, a već sada vas pozivamo da svi zajedno učestvujemo 2020. u obilježavanju 55. godina postojanja Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović”, nekadašnjeg Doma omladine.

  

1 komentar

  1. I’d have got to talk with you here. Which is not some thing It’s my job to do! I enjoy reading a post that can get people to believe. Also, thank you for permitting me to comment!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com