PODGORIČANI BILI BEZ STRUJE SKORO 4 SATA: U CEDIS-u kažu da NEMAJU pravo na KOMPENZACIJU - Volim Podgoricu

PODGORIČANI BILI BEZ STRUJE SKORO 4 SATA: U CEDIS-u kažu da NEMAJU pravo na KOMPENZACIJU

Iako je iz Regulatorne agencije za energetiku prije nekoliko mjeseci najavljeno da potrošači od 1. avgusta u slučaju nestanka struje imaju pravo na finasijsku kompenzaciju, od toga je, kako izgleda, mala fajda.

Podgoričani u centru grada koji su u nedjelju veče bili bez struje gotovo četiri sata, prema tvrdnjama iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDS, ne mogu ostvariti ovo pravo, jer su, kako navode, bili bez struje kraće od četiri sata.

Građani su se, prilikom prekida struje, u velikom broju obraćali našem portalu sa tvrdnjama da ne mogu da dobiju dežurnu službu i pitanjima kada će struja doći, kao i sa pitanjima kako da ostvare najavljenu finansijsku kompenzaciju.

U odgovoru na pitanja Portala Volim Podgoricu, CEDIS kaže – nikako.

Iz Regulatorne agencije za energetiku nismo dobili dobili odgovor na pitanje – da li Podgoričani u ovom slučaju imaju pravo na kompenzaciju u skladu sa Pravilima o minimumu kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom.
Iz CEDIS-a su potvrdili da je dio centra Podgorice bio bez napajanja u periodu od 18:20 do 22 sata, kao i da je javnost o tome obaviještena putem objave na FB stranici, i saopštenja medijima.
-Pravila o minimumu kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom definišu i pravo na finansijsku kompenzaciju, kao i postupak podnošenja prigovora snabdjevaču, odnosno Elektroprivredi Crne Gore. U slučaju neplaniranog prekida Opetator distributivnog sistema (CEDIS) je dužan da u roku od 24 sata od evidentiranja kvara, obezbijedi napajanje korisnika, osim ukoliko je došlo do prekida u napajanju na ruralnom području ili je prekid nastao usljed ispada/kvara podzemnog voda. U pomenutim slučajevima rok za ponovno uspostavljanje napajanja korisnika se prolongira za 12 sati. Napominjemo još jednom da je za najveći dio konzuma u centru Podgorice redovno napajanje uspostavljeno oko 21:15h, odnosno oko 22 sata za kompletan konzum, te da maksimalno trajanje beznaponskog stanja nije prelazilo četiri sata od momenta evidentiranja prekida od strane CEDIS-a, navode iz CEDIS-a za VP.

Međutim, u Pravilniku koji predviđa finansijsku kompenzaciju, član 21, stav 1, piše da se prekidom napajanja smatra svaki prekid u trajanju dužem od tri minuta.

Predsjednik Odbora direktora Regulatorne agencije za energetku (RAE), Branislav Prelević je početkom avgusta najavio primjenu ovog Pravilnika što je naišlo na opšte odobravanje javnosti, međutim, Pravilnik je ostao “mrtvo slovo na papiru”.

Naime, potrošači, osim ove najave nisu informisani precizno o slučajevima u kojima mogu ostvariti kompenzaciju, trajanju prekida koji im to omogućava, kao i načinu na koji to mogu uraditi.

-Snabdjevač je dužan da izvrši finansijsku kompenzaciju kupcu u roku od 30 dana od dana utvrđivanja iste, navodi se u pravilniku kojim, uključujući i obrasce za naknadu.

Saopšteno da će pravo na naknadu imati samo potrošači koji sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) imaju zaključen ugovor o snabdijevanju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com