Home / ŽIVOT + / Duhovnost / DANAS JE SVETA MUČENICA ANISIJA: Djevojke bi trebale OVO da urade, da im život bude ispunjen SREĆOM!

DANAS JE SVETA MUČENICA ANISIJA: Djevojke bi trebale OVO da urade, da im život bude ispunjen SREĆOM!

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik posvećen Svetoj mučenici Anisiji, hrišćanskoj svetiteljki koja je živela krajem 3. vijeka.

Sveta mučenica Anisija rođena je u Solunu u porodici uglednih i bogatih hrišćana. Međutim, rano je ostala siroče i nakon toga rasprodala je svu svoju imovinu i riješila da živi isključivo od svog rada.

Čitavog života je držala strogi post, a dobar deo dana je provodila u molitvi. Predanje kaže da je jako malo spavala i da je govorila kako je “opasno spavati kada neprijatelj bdi”.

U to vrijeme car Maksimijan je izdao proglas po kome svako može da ubije osobu za koju posumnja da je hrišćanin, bez suda i osude. Za Anisiju, koja nikada nije krila svoju vjeru, tada je nastupilo opasno vrijeme.

Prema priči, ona je jednog dana krenula u crkvu i naletjela na nekog vojnika. On je pokušao da joj se drsko udvara, na šta se Anisija prekrstila i, kako on nije hteo da odustane, pljunula ga u lice. Vojnika je ovo toliko naljutilo da je odmah mačem probo djevojku i Anisija je odmah umrla.

Kako je Sveta mučenica Anisija bila jako mlada kada je postradala (neki izvori kažu da je u trenutku smrti imala samo 19 godina) ona se danas smatra zaštitnicom nevinih i smjernih devojaka. Sve one, vjeruje se, treba da se danas iskreno i duboko pomole Svetoj mučenici Anisiji. Njihov život biće tako ispunjen srećom i ljubavlju.

“Ovčica Tvoja Isuse, Anisija, zove silnim glasom: “Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živjela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.” Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.”

Ipak, kada je u pitanju ova svetiteljka, nije riječ u tačnosti molitve. Nema potrebe da ona bude naučena napamet i samo “izrecitovana”. Stvar je u iskrenosti i dubini riječi koje se izgovaraju, pa će svaka molitva, dokle god je izgovorena iz srca, pomoći.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com