NEPLODNOST I POSLE TRUDNOĆE Brojni parovi suočavaju se sa SEKUNDARNIM STERILITETOM, evo šta to znači

Stručnjaci tvrde da se parovi koji već imaju dijete, a potom imaju problem steriliteta, rjeđe obraćaju ljekaru, zato što smatraju da je sa njima sve u redu.

Kako za “Blic” objašnjava specijalista ginekologije i akušerstva i subspecijalista steriliteta i fertiliteta dr Božana Stepanov, činjenica da je neka žena zatrudnjela u prošlosti ne garantuje da će ponovo začeti prirodnim putem jer postoji ne tako mali broj parova kod kojih nakon prve, potpuno uredne i lako ostvarene trudnoće, slijedi dugi niz pokušaja i teško ostvarivanje sledeće trudnoće, pa se ti parovi susreću sa problemom sekundarnog steriliteta.

Dr Božana Stepanov kaže da većina parova odlaže da potraži pomoć, jer pretpostavlja da neplodnost ne može njima da se dogodi, da su u pitanju prolazne teškoće.

– Oni čekaju duže od preporučenih godinu dana za žene mlađe od 35 godina, odnosno čekaju više od šest mjeseci koliko se savjetuje ženama starijim od 35 godina. Čak i oni koji su prvi put imali problem da ostvare trudnoću, smatraju da su izliječeni i da nema potrebe da ponovo odlaze na preglede. Naravno, tu su i rizične grupe u koje spadaju parovi koji su imali trudnoću nakon vantelesne oplodnje, tu je i problem muškog steriliteta, a tu su i oni koji boluju od nekih hroničnih bolesti (naročito partnerka), poput hipertenzije, dijabetesa, oboljenja štitne žlijezde. U rizične grupe spadaju i žene koje su imale neku od operacija u međuvremenu ili su započele neku terapiju, kao i žene starije od 35 godina kod kojih je došlo do poremećaja menstrualnih ciklusa. Takođe, gojaznost, pušenje, konzumiranje alkohola, mogu da dovedu do ozbiljnih problema sa začećem – upozorava dr Stepanov.

Prema njenim riječima, stres predstavlja u ovakvim situacijama ozbiljnu kočnicu jer se parovi osjećaju mnogo izolovanije nego oni parovi koji su od početka suočeni sa sterilitetom.

– Često imaju problem i sa nerazumijevanjem okoline jer ih nerijetko pitaju zašto je važno da imaju još djece. Doduše, neki od njih su se suočili sa sterilitetom i prvi put pa donekle znaju šta da očekuju, ali, nažalost, to ne umanjuje bol i stres. Svakom paru koji se suočava sa sterilitetom trebalo bi obezbijediti kontakt i tretman kod psihologa jer bi na taj način cio tim lakše prolazio kroz postupak – smatra dr Stepanov.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Ona objašnjava da dijagnostika sekundarnog steriliteta podrazumijeva iste dijagnostičke procedure, kao i kod parova koji prvi put pokušaju da ostvare trudnoću, s tim da je olakšavajuće to da je prethodna trudnoća pokazatelj da problem kod tog para obično nije ozbiljan, niti nerješiv.

– Najčešće se uz samo malu pomoć ili modifikaciju životnih navika može ostvariti željena trudnoća u takvim slučajevima. Međutim, odlaganje ispitivanja uzroka često znači nižu stopu uspjeha liječenja jer neki uzroci neplodnosti mogu vremenom da se pogoršaju i tako smanje šanse za trudnoću – ističe sagovornica.

Blic.rs
loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close