“Mi koji smo radili sa njim, znamo o kakvoj se ličnosti radi…” - Volim Podgoricu

“Mi koji smo radili sa njim, znamo o kakvoj se ličnosti radi…”

Do kraja mjeseca organizovaće se posebna sjednica Tužilačkog savjeta (TS) na kojoj će se razmatrati učinak Ivice Stankovića, od kada je izabran za vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva.

Sagovornik “Vijesti” saopštio je da će tada navodno odlučiti da li će Stanković nastaviti da rukovodi tom institucijom.

TS je kandidovao specijalnu tužiteljku Lidiju Vukčević za novog šefa tužilaštva, ali govoto ne postoji mogućnost da taj predlog u Skupštini Crne Gore dobije dvotrećinsku većinu poslanika. Prva redovna sjednica državnog parlamenta, ne može se održati prije 1. marta.

Stankoviću je sa nekoliko adresa, na čelu sa Ministarstvom pravde, sugerisano da se ne kandiduje za vd šefa VDT-a, naročito nakon hapšenja sekretara Vrhovnog tužilaštva Nenada Vujoševića, koji je tokom obajvljenih razgovara sa optuženim Duškom Keneževićem – tvrdio da je davao mito Stankoviću u zamjenu za pomoć u istragama protiv tog biznismena sa potjernice.

Početkom oktobra, članovi Tužilačkog savjeta podržali su da Stanković ostane na čelu Tužilaštva u v.d. stanju, ali neki od njih uslovi su za podršku. Taj rok uslovne podrške istekao je.

“Prije glasanja, tražio sam naravno da se ta podrška usvoji. Konkretno, dao sam rok od tri mjeseca da bi se istraga sveobuvatno i efikasno okončala. Dakle, da bi se sve sumnje izbjegle o eventualnoj involviranosti bilo koga od tužilaca u ovaj predmet. Zatim sam tražio naravno da se odmah raspiše konkurs za izbor vrhovnog državnog tužioca i naravno, ako se ove stvari ne dovedu do kraja, ja ću lično za tri mjeseca tražiti razrješenje vrhovnog državnog tužioca”, kazao je tada Velimir Rakočević.

On je, međutim, već tada konstatovao da je Stanković profesionalac i da ga je zato podržao.

“Upravo stoga što se radi o profesionalcu. Gotovo četiri decenije. Mi koji smo radili sa njim, znamo o kakvoj se ličnosti radi… Ali to ne znači, i ja sam upravo i tražio da se sprovede istraga do kraja i bez obzira na položaj bilo kog tužioca, da niko ne može uticati na istragu. Dakle, to je neki da kažem optimalni rok gdje će se sve stvari iščistiti do kraja i ukoliko bilo ko bude imao udjela u bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, dakle evo tu smo, odmah ćemo se sastati i pokrenuti pitanje odgovornosti. Dakle vrlo jasno”, dodao je Rakočević.

Stanković je prije dva dana saopštio da je sada na poslanicima da razmisle šta će da urade i u kakvu situaciju će dovesti državno-tužilačku organizaciju, nakon što im je upućen predlog za novog vrhovnog državnog tužioca.

Odgovarajući na pitanje koliko je realno da VDT bude izabran ako se uzmu u obzir sve okolnosti, političke i druge, Stanković je konstatovao da se niko “silnih kritičara” nije usudio da se prijavi na prvi javni poziv za izbor vrhovog državnog tužioca.

“Čudi me što se među brojnim savjetnicima – kako tužilaštvo treba da funkcioniše, nije našao niko ko bi bio spreman da sa riječi pređe na djela i da u praksi pokaže kako bi on uredio državnotužilačku organizaciju. Vjerovatno zato što je mnogo lakše kritikovati svakoga, a pritom nemati rezultate sopstvenog rada”, ocijenio je Stanković u intervjuu agenciji MINA.

Kako je rekao, takvi kritičari su najglasniji, najbučniji, ali je činjenica da nijesu spremni da zasuču rukave, da nijesu i najsmjeliji, što kako je rekao, takođe govori o njima.

na pitanje – na koji način bi taj problem trebalo riješiti, Stanković je odgovorio bez promjene Ustava Crne Gore nije moguća promjena načina izbora VDT-a.

“Ovo je pitanje koje zahtijeva dublju analizu, i odgovor na pitanje da li smo mi kao društvo spremni za primjenu usvojenih evropskih standarda u svim segmentima”, ocijenio je Stanković.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com