Čaj od đumbira za mršavljenje i dobro zdravlje - Volim Podgoricu

Čaj od đumbira za mršavljenje i dobro zdravlje

U tradicionalnoj medicini, đumbir se dugo koristio za lečenje stomačnih i crevnih problema, uključujući konstipaciju, gasove, dijareju, povraćanje i kolitis.

Ono što je zanimljivo, i savremena medicinska istraživanja su potvrdila sve ovo i došla do zaključka da se đumbir može koristiti u još mnoge svrhe osim onih za koje je znala narodna medicina. Ti novi zaključci upućuju na to da se đumbir može koristiti kao tretman za mučninu i povraćanje izazvanu morskom bolešću u trudnoći ili za mršavljenje.

Preliminarna istraživanja govore u prilog tome da može smanjiti nivo holesterola u krvi i sprečiti začepljivanje krvnih sudova.

Sve više se ispituje uticaj đumbira na mršavljenje. Rezultati nisu uvek pozitivni, ali postoji dovoljno kliničkih istraživanja koja dokazuju da je đumbir vrlo koristan za skidanje kilograma.

Kako đumbir utiče na mršavljenje

Tako što poboljšava probavu.

Đumbir može pomoći u procesu varenja tako što povećava pH vrednost u želucu i stimuliše rad enzima za varenje. Pošto je takođe bogat vlaknima, ubrzava proces varenja hrane.Kombinacija ova dva efekta znači da se vitalni nutrijenti brže apsorbuju, dok se nepotrebne stvari, koje uzrokuju nadutost i opstipaciju, brže izbacuju iz organizma.Efikasan digestivni trakt podrazumeva brži proces izbacivanja svarene hrane i ovo se odražava na mršavljenje jer nepotrebni ostaci svarene hrane mogu brže da se eliminišu iz organizma.

Dodatno, efikasno varenje podrazumeva i optimalno korišćenje uskladištene energije u organizmu. Stoga, energija potrebna za varenje hrane može dolaziti i iz glukoze u krvi, kao i nataloženih masnoća.

Ubrzava metabolizam

Brojna istraživanja su pokazala da đumbir ima termogensko dejstvo koje pomaže u sagorevanju masnoća.

Jedno istraživanje u holandiji je pokazalo da đumbir može ubrzati rad metabolizma i trebalo bi ga koristiti kao dodatak u lečenju gojaznosti. Dodatno, postoje i neki dokazi koji govore u prilog tome da đumbir može ubrzati metabolizam i do 20%.Ubrzavanjem metabolizma, đumbir može pomoći u sagorevanju masnoća nataloženih u organizmu. Ovo ne samo da pomaže u gubitku telesne težine, već takođe smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi, jer organizam sagoreva sve suvišne masnoće.

Stvara osećaj sitosti

Smatralo se da đumbir pomaže u mršavljenju uglavnom tako što ubrzava metabolizam. Ipak, došlo se do zaključka i da đumbir utiče na gubitak kilograma i na drugi način, a rezultati tog istraživanja su 2018. godine objavljeni u magazinu „Metabolizam“.Istraživanje su objavili istražvači sa univerziteta Kolumbija i njujorškod istraživačkog centra za gojaznost. Istraživanje je uključivalo 10 zdravih muškaraca, ali sa prekomernom težinom. Ispitanicima je davan čaj od đumbira (pripremljen od 2 grama praha sušenog đumbira) uz standardan doručak svakog drugog dana. Lekari su pratili osećaj gladi pre doručka (bez obzira na to da li se pio čaj od đumbira), a zatim svakog sata nakon doručka, kao i broj kalorija koji se potrošio.

Rezultati istraživanja su pokazali da đumbir ima značajan efekat na osećaj sitosti nakon jela. Ovaj efekat je značajan čak i sa jednom dozom đumbira i dodatni bonus na termogenski efekat i efekat smanjivanja holesterola koji đumbir ima.

Ovo ispitivanje je pokazalo da čaj od đumbira može pomoći u mršavljenju tako što pojačava osećaj sitosti nakon obroka. Pošto potiskuje apetit, đumbir kao dodatak nakon jela je efikasan način da izbegnete unos više kalorija iz hrane i tako smršate.

Konzumiranje đumbira za mršavljenje

Đumbir je dostupan i svež i sušen. I u jednoj i u drugoj varijanti se može koristiti na različite načine, uključujući i kao dodatak obroku ili pravljenjem čaja od đumbira.

Kao biljni suplement, đumbir se takođe može kupiti u formi ekstrakta, kapsula, tikntura i ulja.

Đumbir ne bi trebalo davati deci mlađoj od 2 godine, a čak bi i odrasli trebali da se posavetuju sa svojim lekarom pre nego što počnu da uzimaju đumbir, posebno ako uzimaju neke druge lekove ili suplemente.

Ne postoji standardna doza đumbira koju biste trebali da konzumirate tokom dana kad je u pitanju mršavljenje. Ipak, maksimalna preporučena dnevna doza je 4 grama. Trudnice ne bi trebale da uzimaju više od jednog grama ove biljke dnevno.

Uobičajen način konzumiranja đumbira jeste pravljenje čaja od đumbira tako što se sipa pola kafene kašičice đumbira u prahu u oko 150 ml vruće vode. Kada se đumbir potpuno rastvori, čaj možete zasladiti po potrebi.

Neželjena dejstva đumbira su retka i ova biljka se smatra bezbednom za konzumaciju. Ipak, neki od uobičajenih nuspojava uključuju gorušicu, podrigivanje, neprijatnost u stomaku, dijareju i iritaciju usta. Ovo možete izbeći tako što ćete uzimati đumbir u kapsulama.

Đumbir se uglavnom ne preporučuje ljudima koji imaju neko srčano oboljenje, dijabetes i poremećaje vezane za krvarenje. Dodatno, ne bi ga trebalo kombinovati sa antikoalgulansima, čak ni sa aspirinom, kako bi se sprečilo preterano krvarenje.

Slično tome, đumbir ne bi trebalo kombinovati sa lekovim protiv dijabetesa jer smanjuje nivo šećera u krvi i može izazvati hipoglikemiju. Lekovi protiv hipertenzije su takođe jedna od stvari koju ne bi trebalo uzimati sa đumbirom, jer đumbir snižava krvni pritisak i može izazvati hipotenziju.

Umesto da se oslanjate samo na đumbir ako držite dijetu, kombinujte ga sa drugim suplementima za gubljenje telesne težine. Takođe, najbolji rezultati se postižu kombinovanjem đumbira sa vežbanjem i pravilnom ishranom.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com