SVI KOJI VJERUJU U ČUDA: Sveti Jovan večeras sluša vaše želje, ne propustite noćas da uradite ovo!

Onaj ko vjeruje u čuda i želi da sazna svoju sudbinu ne bi li na njoj poradio, svake godine pred Svetog Jovana treba da slijedi stari ritual.

Poslije Nikoljdana, ovo je svetitelj koji se  najviše poštuje i slavi.

Ovaj svetac poznatog je po čistoti, moralu i Božjoj odluci da baš on obavi čin krštenja Isusa Hrista.

Sveti Jovan se praznuje više puta u godini: 7. jula – Ivanjdan – rođenje Svetog Jovana, 11. septembra – Usjekovanje glave i 6. oktobra kada se obilježava svetiteljevo začeće.

Narodni običaji na Jovanjdan

Onaj ko vjeruje u čuda i želi da sazna svoju sudbinu ne bi li na njoj poradio, svake godine pred Svetog Jovana treba da slijedi stari ritual ali i da pripremi meleme od bilja koji će ga osloboditi uticaja negativnih zračenja. Sveti Jovan se oduvijek smatrao Božjim kumom, i zato svaki čovjek, na njegov dan treba da misli o svojim željama.

Vjeruje se da se u noći između Bogojavljenja i Jovanjdana nebo se otvara i Bog osluškuje, a Jovan prepoznaje one koje je preko sveštenika ili Duha svetoga krstio, i moli Gospoda da im podari zdravlje i ispuni želje.

U narodu postoji običaj da se ljudi bratime i kume “po Bogu i svetome Jovanu”, vjerovatno zato što se Jovan smatra uzorom karakternosti i poštenja.

Čudotvorna ruka Svetog Jovana Krstitelja

Desna ruka Jovana Krstitelja, koja je na rijeci Jordan krstila Isusa Hrista, čuva se na Cetinju. Jovanovu ruku u Evropu su bježeći od Turaka i francuskog cara Napoleona donijeli malteški vitezovi na dvor ruskog cara Nikolaja koji je u znak zahvalnosti Srbiji koja je primila ruske emigrante darovao Karađorđevićima.

Bježeći pred njemačkom okupacijom, kralj Petar II relikviju ostavlja u manastiru Ostrog. U Crnoj Gori se čuvaju i mošti Vasilija Ostroškog i ruka Svetog Save.

loading...
Tagovi
prikaži više

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close