Gdje se nalazi glava Svetog Jovana Krstitelja

Istorija časne glave Svetog Jovana Krstitelja i Preteče Gospodnjeg (bilo je tri obretenja), nije jednostavna i štaviše nije u potpunosti jasna. Italija, Francuska, Sirija, Grčka, Jermenija, svaka od ovih zemalja je rekla da su zadržali pravu glavu Jovana Krstitelja.

Značenje Jovana Krstitelja za vjernike je uvijek bilo od veoma velike važnosti. Nakon Bogorodice, on je svetac kome je posvećen najveći broj vjerskih praznika, i štaviše, to je jedini svetitelj čiji rođendan se slavi od Crkve. Posebna pažnja posvećena je Krstitelju u Jevanđelju, a mnogi njegovi savremenici, konstatovali su je da je u 30 godini, prvog vijeka, Jovan Krstitelj bio vrlo poznat svetac, što je izazvalo veliki odjek. Stoga, mošti Svetog Jovana Krstitelja su uvijek bile od velikog značaja, a njegova glava bila je od posebnog značaja relikvija jer se u Crkvi i proslavlja sva tri njena obretenja.

Postoji puno podataka o tome da se glava, ili dio glave, na primer nalazi u manastiru Svetog Silvestra u Rimu, u džamiji Umejadskoj u Damasku (uzgred, Krstitelj je poštovan ne samo od hrišćana, već i od muslimana – kao veliki pravednik ), u Nagorno-Karabahu u Jermeniji, na Svetoj Gori.

Ali ako govorimo o najvjerovatnijem mjestu nalaženja svetinje, to je, katedrala Presvete Bogorodice u gradu Amiensu u Francuskoj. Iz prostog razloga što, od svih navedenih lokacija, u Amienu je vršeno najiscrpnije istarživanje svetinje, a takođe je poznato, da ovaj dio glave (a samo prednji dio glave se čuva u Amiensu u katedrali) ima jasan istorijski put. Nećemo otvarati dio poglavlja koji se odnosi na prvo i drugo obretenje glave Svetog Jovana, već ćemo preći na period trećeg obretenja glave Krstitelja. U periodu ikonoborstva, progona ikona i relikvija svetih, odlučeno je da se glava Jovana Preteče sakrije – i početkom IX vijeka, preseljena je u Komane (grad, nalazi se u blizini današnjeg Suhumija u Gruziji).

Postoji nekoliko izvora koji ukazuju da je 842 godine, glava Krstitelja premještena iz Komana u Konstantinopolj. Takođe je, očuvan dokaz hodočasnika Antonija da je 1200 godine, glava Krstitelja podeljena – i da je vidio samo prednji deo. Zatim dolazi do četvrtog Krstaškog rata, tokom kojeg je Konstantinopolj zauzet. U jednoj od razrušenih palata, katolički sveštenik Valon od Sartona je našao prednji dio glave na srebrenoj tacni prekrivenom od kristalnog stakla. Srebrnu posudu je prodao da bi se vratio u Pikardi, a prednji dio glave Svetoga Jovana Preteče donosi sa sobom u Amiens. Od tada, ona počiva u hramu u glavnom gradu pokrajine Pikardi u Amiensu u veličanstvenoj katedrali Presvete Bogorodice koja je izgrađena kao neka vrsta dragocjenog kovčega u kom će se čuvati glava. Katedrala je postala poznata i proglašena svetinjom u Francuskoj. Katedralu su posjećivali i kraljevi (dolazeći na poklonjenje) kao što je Sveti Ludvig, njegov sin Filip Hrabri i drugi. Od nje su proizišla razna isceljenja.

Poznat je slučaj spašavanja grada Amiensa od kuge u XVII vijeku, nakon molitve pred glavom Jovana Krstitelja. Takođe u Francuskoj postoji tradicija da se ljudi izmiriju u hramu pred svetinjom. 1958. godine izvršeno je veliko anatomsko ispitivanje moštiju od strane koju su sproveli poznati profesori anatomije, farmacije, hirurgije i stomatologije. Stručnjaci su otkrili da je ovaj dio glave mnogo stariji od srednjovekovne ljudske kosti. Sam tip osobe je definisan kao mediteranski. A takođe je utvrđeno da je starost osobe kojoj je pripadao dio glave, između 25 i 40 godina. Pored toga, na glavi, je ustanovljen jasan i vidljiv trag udarca od noža.

A kao što je poznato, kada je glava Krstitelja dospela do Irodijade, ona je opsjednuta bijesom, probila glavu nožem. Mi ne možemo precizno odrediti autentičnost određenog dijela glave Svetog Jovana Krstitelja, ali prednji dio glave Krstitelja koji se nalazi u katedrali u Amiensu ni po jednoj činjenici ne može se izvući zaključak koji bi bio u suprotnosti od toga da je ona možda pripadala Jovanu Krstitelju. O glavi Svetog Jovana Krstitelja govori u žitiju i Sveti Dimitrije Rostovski. Što znači da su i pravoslavni hrišćani dolazili na poklonjenje glavi još od XVII vijeka.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close