ISPOVIJEST CRNOGORSKOG LJEKARA: Napustio zemlju sa porodicom, bolji život potražio u Njemačkoj - Volim Podgoricu

ISPOVIJEST CRNOGORSKOG LJEKARA: Napustio zemlju sa porodicom, bolji život potražio u Njemačkoj

Veliki broj ljekara napušta javni zdravstveni sistem Crne Gore. Dio njih radni odnos zasniva u privatnom sektoru, dok nemali broj posao traži van zemlje, najčešće u Njemačkoj. Jedan od njih je i doktor Vladimir Janjević, specijalizant porodične medicine, koji je 2016. sa porodicom napustio Crnu Goru.

Za portal CdM priča zašto je to učinio.

“Razlog odlaska je višestruk. Mogućnost napredovanja u profesiji, mogućnost odabira u kojoj oblasti medicini će usavršavanje i specijalizacija ići, značajno bolji finansijski uslovi zaposlenja, bolji životni standard, bolji uslovi za odrastanje djece, bolje zdravstveno i penzijsko osiguranje”, priča doktor Janjević.

Vladimir Janjević

Ono čime su njegove kolege u Crnoj Gori nezadovoljne, u najjačoj ekonomiji Evrope je na visokom nivou.

Janjević tvrdi da je u Njemačkoj rad ljekara visoko cijenjen, i sa ljudske i sa finansijske strane.

“Sindikalna udruženja se konstantno bore za dodatno poboljšanje uslova rada i života ljekara što im i uspijeva (npr. Marburger Bund). Ljekarska komora je direktno uključena u specijalizacije mladih ljekara i aktivno učestvuje u rješavanju problema bilo kakve vrste. Takođe, postoje razne druge pomoćne organizacije koje su specijalizovane za edukaciju specijalizanata određenih oblasti (npr. KoStA za opstu/porodičnu medicinu). Prekovremeni rad je regulisan ugovorom i prema njemu je plaćen, dok su ljekarske plate definisane kolektivnim ili pojedinačnim ugovorima. Kontinuirana medicinska edukacija je za sve ljekare obavezna da bi se znanje održavalo na aktuelnom nivou”, ispričao je Janjević za CdM.

Podsjećamo da Sindikat doktora medicine Crne Gore godinama upozorava na loš položaj zdravstvenih radnika, koji zbog toga napuštaju Crnu Goru i u potrazi za boljim uslovima rada odlaze u neku od zemalja EU. Pominju se podaci da je u poslednjih pet godina crnogorski zdravstveni sistem napustilo više od 150 ljekara.

Da Crnu Goru nije zaobišla migracija zdravstvenih radnika, potvrdio je nedavno ministar zdravlja Kenan Hrapović. Ipak, on je napomenuo da ta tendencija još ne stvara velike probleme, jer država ulaže napore za poboljšanje standarda zdravstvenih radnika.

Zaposleni u zdravstvu će u aprilu primiti uvećanu mjesečnu platu uvećanu za devet odsto.

Vlada je u novembru prošle godine odlučila da se zaposlenima u zdravstvu i prosvjeti zarada od ove godine poveća za devet odsto, a 2021. još tri odsto na uvećanu zaradu.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić povećanje od devet odsto vidi kao veliko razočarenje.

Napominjemo da će Zakon o useljavanju stručne radne snage u Republici Njemačkoj koji stupa na snagu 1. marta omogućiti svim građanima koji dolaze iz zemalja koje nijesu članice Evropske unije da dođu do posla u toj državi pod istim uslovima kao i njeni građani za ona zanimanja koja su označena deficitarnim.

To znači da će građanima zapadnog Balkana, pa i Crne Gore, biti olakšano zapošljavanje u Njemačkoj, što može dodatno povećati odlaske radnika iz Crne Gore.

Lista najdeficitarnijih zanimanja u Njemačkoj: inženjeri svih vrsta, informatičari, ljekari, biolozi, hemičari matematičari, tehničari, električari, vodoinstalateri, lakirer, keramičar, kuvar/pekar, stolar, zanatlije svih profila, medicinsko osoblje, njegovatelj.

Izvor: CDM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com