UBISTVA U BUDVI I BEOGRADU: Cvetanović i Novaković osuđeni su na po 35 godina zatvora, Koljenšić i Delibašić dobili po 30

Srpski državljani Saša Cvetanović i Slaviša Novaković osuđeni su na po 35 godina zatvora, dok su Nikšićanin Ratko Koljenšić i Beograđanin Miloš Delibašić dobili po 30 godina zatvora zbog ubistva Nikole Bojovića u Beogradu i Miloša Vidakovića u Budvi.

Svjedok saradnik Tužilaštva Miloš Vojnović osuđen je na 17 godina zatvora, a Goran Maletić (rođen Bojanić) na godinu.

Vojnović je priznao ubistvo Vidakovića i zaključio sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal koji je prihvatio sud. Njemu je u kaznu od 17 godina uračunata i ranija kazna po drugoj pravosnažnoj presudi.

Ovom odlukom, koja je juče objavljena na sajtu Apelacionog suda, potvrđena je druga prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu od 2. aprila prošle godine. Prvu prvostepenu presudu, kojom je Delibašić jedini bio oslobođen od optužbi, 2018. godine je ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Delibašić je osuđen zbog podstrekavanja na teško ubistvo Vidakovića i zbog zločinačkog udruživanja. Cvetanović je označen kao direktni izvršilac ubistva Bojovića, a Vojnović kao egzekutor Vidakovića.

Na ova ubistva, prema optužnici, su ih podstrekavali Delibašić i sada pokojni Slobodan Šaranović. Svi osim Cvetanovića osuđeni su zbog krivičnih djela zločinačko udruživanje i teško ubistvo u saizvršilaštvu.

U odluci Apelacionog suda navodi se da je Delibašić do 16. jula 2013. godine, na teritoriji Srbije i Crne Gore, zajedno sa sada pokojnim Slobodanom Šaranovićem, organizovao kriminalnu grupu čiji su pripadnici postali Koljenšić, Vojnović, Novaković i Maletić.

“Djelovali su sporazumno u cilju vršenja krivičnih djela za koje se može izreći kazna zatvora od 20 godina ili zatvor od 30 do 40 godina, radi prevlasti u kriminalnoj sredini i sticanja finansijske i druge koristi”, navodi se u obrazloženju presude.

Pojašnjeno je da su Šaranović i Delibašić skrivali članove grupe, pribavljali lažne isprave, iznajmljivali stanove radi skrivanja poslije izvršenih krivičnih djela, obezbijedili novac za pripremu i vršenje krivičnih djela, oružje i municiju, organizovali obuku u pucanju iz vatrenog oružja.

Terete se da su od kraja aprila mjeseca do 16. jula 2013. godine, radi realizacije plana organizovane kriminalne grupe, na teritoriji Srbije i Crne Gore planirali da ubiju Vladimira Jovanovića takozvani Japanac iz Beograda, Luku Đurovića iz Bara, pripadnike njegovog obezbjeđenja i Filipa Koraća iz Beograda za koje su smatrali da su pripadnici suparničke organizovane kriminalne grupe Luke Bojovića, koju su smatrali odgovornom za ubistvo sada pokojnog Branislava Šaranovića, koje je izvršeno 8. oktobra 2009. godine u Beogradu.

Nikola Bojović

Stav Tužilaštva je da su Koljenšić i Cvetanović počinili ubistvo Bojovića za 30.000 eura.

Navodi se da je Koljenšić 11. aprila 2013. godine iznajmio stan u kome je boravio sa Cvetanovićem, iznajmio automobil koji je korišćen u ubistvu Bojovića, danima ga pratili i 29. aprila 2013. godine ga ubili.

Delibašić, Vojnović i Novaković su oglašeni krivim što su 1. i 2. jula 2013. godine u Budvi, po prethodnom dogovoru u okviru plana organizovane kriminalne grupe, ubili Vidakovića, i pritom doveli u opasnost život više osoba.

Vojnović i Novaković su iz stana u Budvi uzeli pištolj, motociklom kojim je upravljao Novaković se dovezli do kuće iznad Starog Grada gde je Novaković oko 00.30 časova na prostor otvorenog šanka iz pištolja ispalio više projektila u Vidakovića.

“Slobodan Šaranović je pomogao Delibašiću, Vojnoviću i Novakoviću u izvršenju krivičnog djela, stvaranjem uslova i sredstava za izvršenje i unaprijed obećanim prikrivanjem nakon izvršenja”, navodi se u presudi.

Nikola, rođeni brat Luke Bojovića, ubijen je 29. aprila 2013. godine u Beogradu, a Miloš Vidaković 2. jula u Budvi iste godine.

Protiv Šaranovića, optuženog da je zajedno s Delibašićem organizovao ovu grupu, postupak je obustavljen zbog smrti, jer je u februaru 2017. godine ubijen u Budvi ispred svoje kuće.

Šaranović je, kako se sumnja, zajedno sa Delibašićem iz osvete naložio ubistvo Nikole Bojovića, jer je smatrao da je po nalogu Luke Bojovića, ubijen njegov brat Branislav Šaranović 2009. godine u Beogradu.

Luka Bojović je u španskom zatvoru od februara 2012. godine, gdje izdržava kaznu od 18 godina zbog nezakonitog arsenala oružja koje je kod njega pronađeno u Valensiji.

Pobjeda

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close