Uvođenje cenzure na mala vrata - Volim Podgoricu

Uvođenje cenzure na mala vrata

Kažnjavanjem Nikšićanina Milije Goranovića zbog komentara ostavljenog na Fejsbuku, na mala vrata uvodi se cenzura slobode govora.

To je za “Vijesti” ocijenio Boris Raonić iz Građanske alijanse (GA).

Nikšićanin je kažnjen sa 500 eura, zbog toga što je direktora policije Veselina Veljovića na Fejsbuku nazvao “prdnjavom”…

Raonić je rekao da mu je vijest o kažnjavanju Goranovića toliko nevjerovatna, da je u prvi mah pomislio da je u pitanju mim ili loša šala.

“Taj revnosni policajac, poltron, koji je za ovo podnio prijavu, svom je šefu učinio medveđu uslugu, jer ga nije zaštitio već izdigao na nivo apsurda i uveo direktno u vic. Veljović je trebalo da reaguje i zaustavi postupak i tim potezom prezre verbalni akt i zaštiti sebe i samu Upravu policije”, rekao je Raonić.

Boris Raonić
Raonić(Foto: Boris Pejović)

On je istakao da GA podržava razvoj demokratske kulture i dijaloga:

“Ali, javne ličnosti i javni funkcioneri treba da imaju veći stepen tolerancije, što je i praksa Suda za ljudska prava. Ono što više zabrinjava je to da inicijativa nije potekla od samog Veljovića, već od Uprave policije. Takođe, Sud za prekršaje umjesto da odbaci ovu prijavu osudio je ovo lice, jer se na ovaj način, na mala vrata uvodi cenzura slobode govora”.
Goranović je komentar “Ne prdnjavi, prdnjavo ljudska”, ostavio ispod teksta na Fejsbuk stranici Vijesti: “Bezbjedni smo jer smo protjerali kriminalce iz Srbije”, što je između ostalog izjavio šef Uprave policije.

Veljović, međutim, nije konsultovan kada su pripadnici Centra bezbjednosti Nikšić, preduzeli aktivnosti tim povodom, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) saopštili su juče da je kažnjavanje Goranovića izazvalo ogorčenje i zabrinutost kod građana, dok su iz Građanskog pokreta URA ocijenili da je pokretanje tog postupka – zastiđe države koja gazi Ustav:
“Jer sebe definiše kao demokratsku i zemlju koja je duboko zagazila u proces evropskih integracija”.

Ocijenili su da tridesetogodišnji režim pokušava da disciplinuje i zaplaši obične građane i osujeti bilo kakav i pokušaj kanalisanja opravdanog gnijeva stanjem u društvu:

“Kao partija apsolutno smo protiv bilo kojeg nedoličnog iskaza u javnom diskursu, ali to ne znači da golom represijom treba ići na disciplinovanje građana koji slobodnijim izrazom kanališu svoj opravdani gnijev na društvenim mrežama prema državnim funkcionerima i javnim ličnostima. Između ostalog i u opisu je posla državnih funkcionera i javnih ličnosti da imaju znatno veći stepen tolerancije na glas građana”.

SNP
SNP(Foto: Arhiva Vijesti)

Iz te partije su naveli i da bi tom analogijom kažnjavanja i mnoge javne ličnosti u crnogorskom društvu trebalo prekršajno da odgovaraju zbog neprimjernog izaraza, počev od predsjednika države Mila Đukanovića.

“Ne zaboravlja crnogorska javnost njegove sramne istupe u kojima je vrijeđao i čak pozivao na deratizaciju svih onih koji ne misle kao on i nisu pod njegovom kontrolom. Ne zaboravlja i sramne poteze sadašnjeg direktora Uprave policije koji golom silom policijskog aparata, nalik onima u totalitarnim režimima, pokušava da disciplinuje sve one koji se odluče na kritiku i kanalisanje gnijeva”, saopštili su iz GP URA.

Iz SNP-a pozvali su Veljovića da svoj autoritet ubuduće koristi da službenike UP i povezanih službi motiviše da rade ono što je njihov stvarni posao: “A ne da vrše lov na vještice u pokušaju da se dodvore svojim šefovima”.

“Crnogorska vlast je definitivno izgubila kompas. Nakon zastrašivanja i hapšenja novinara koji su, po mišljenju nadležnih organa, svojim pisanjem uzbunjivali javnost i širili paniku, na red su došli i obični građani”, saopštili su iz SNP-a.

U saopštenju ističu da “režimlije, umjesto da se obračunavaju sa kriminalcima koji truju našu omladinu i vode ratove na crnogorskim ulicama, neprimjerenim sankcijama pokušavaju da disciplinuju i zaplaše građane”:

“Koji na društvenim mrežama izražavaju mišljenje o onima koji godinama doprinose stvaranju ambijenta nesigurnog za život i svakodnevne aktivnosti. Javni funkcioneri moraju imati znatno veći prag tolerancije prema stavovima građana, zahvaljujući kojima se i nalaze na značajnim mjestima i uživaju sve privilegije koja one sa sobom nose. Kada pojedinci profašističkim nastupima na društvenim mrežama vrijeđaju čitav jedan narod, odgovorne institucije u tome ne vide ništa sporno. Međutim, kada se ispolji zamjerka na račun državnih zvaničnika dolazi do ekspresne reakcije. Dakle, radi se o dvostrukim aršinima u poimanju shvatanja izgovorene riječi, što je svima u Crnoj Gori odavno postalo jasno”, kazali su iz SNP.

Hvala, ali ne politizujte ovaj slučaj

Nikšićanin je juče odbio da političke partije plaćaju kaznu umjesto njega.

On se zahvalio GP URA koja je ponudila da plati kaznu, poručujući da njegov komentar nema nikakve veze sa politikom.

“Ne pripadam nijednoj partiji, niti bilo kojoj političkoj organizaciji i ne želim da niko od njih snosi moje troškove. Ponavljam, nisam želio da se u javnosti napravi pompa u vezi sa ovim slučajem, ali to više ne zavisi od mene”, rekao je on.

Goranović je privođen prije tri dana, a policija je nakon konsultacija sa tužiocem protiv njega podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, pa je u Sudu za prekršaje i kažnjen sa 500 eura.

Sudiji je rekao da se ne kaje, i da smatra da na bilo koji način nije ugrozio javni red i mir, niti Veljovića.

“Bio sam iritiran stanjem u državi… Komentarisao sam tekst na stranici Vijesti, odnosnu izjavu gospodina Veljovića – da je situacija u državi bezbjedna. Pozvali su me, otišao sam da se javim”.

Savjet: Sud trebalo da ispravi greške policajca

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije ocijenili su da je policija u slučaju komentara Goranovića trebalo da reaguje suptilnije i nikako bez saglasnosti direktora policije na kojeg se uvrede i odnose.

Ipak, saopštili su da su policajci koji su protiv tog Nikšićanina podnijeli prijavu, to učinili zakonito: “Jer je konkretno ispoljeno ponašanje građanina M.G. i bilo nepristojno…Savjet je utvrdio da povodom podnošenja prijave nije konsultovan, niti je o tome obaviješten direktor Uprave policije niti su postupajući policijski službenici od njega tražili saglasnost za preduzimanje policijskih ovlašćenja”.

Istakli su da policijska dužnost jeste da dosljedno primjenjuju zakon, ali da su u konkretnom slučaju, kako nije bilo prijetnji, trebali pristupiti obazrivije:

“Odgovarajuće konsultacije su mogle pomoći da se spriječi negativna društvena pažnja koja je primarno na štetu direktora policije, čije rezultate rada građanski nadzor policije snažno podržava i promoviše”. Iz tog tijela kazali su da su naročito obavezni, poštujući nezavisnost sudstva, ukazati da sudska zaštita predstavlja najznačajniju i najefikasniju zaštitu ljudskih prava. “Svaka eventualna greška postupajućih policijskih službenika u pogledu kršenja prava građana može biti ispravljena u odgovarajućem sudskom postupku. Podsjećamo javnost da je u ovom slučaju posljednja instanca koja je postupala Sud za prekršaje, a ne UP, a sve odluke prekršajnih organa podložne su pravnoj kontroli u slučaju potrebe”.

Ambasadorka SAD: Ovaj slučaj zabrinjava

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, na Tviteru je napisala da je zabrinuta zbog hapšenja Goranovića:

“Ovo me stvarno zabrinjava. Javne ličnosti se rutinski kritikuju i čak vrijeđaju – to im je dio posla. Ali ipak na kraju svega, moramo da branimo pravo na slobodu izražavanja. To je fundamentalno za demokratiju”, konstatovala je ona.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com