BUDVA MOŽE DA ODAHNE, KINESKI TURISTI NEMAJU KORONAVIRUS: Gosti iz Kine imaju običnu prehladu, nastavlja se nadzor! - Volim Podgoricu

BUDVA MOŽE DA ODAHNE, KINESKI TURISTI NEMAJU KORONAVIRUS: Gosti iz Kine imaju običnu prehladu, nastavlja se nadzor!

Troje turista iz Kine, koji borave u Budvi, nemaju simptome koronavirusa već blage prehlade, saopšteno je iz nstituta za javno zdravlje.

Kako se navodi u saopštenju, troje turista je prijavilo određene respiratorne tegobe.

“Epidemiološkim istraživanjem utvrđeno je da pacijenti ne ispunjavaju epidemiološke kriterijume definicije slučaja”, navodi se u saopštenju.

Prema epidemiološki obradjenim izjavama, kako se dodaje, ni jedan od pacijenata nije boravio u najpogođenijem gradu Vuhan niti u pokrajni Hubei 14 dana prije pojave simptoma.

FOTO: EPA / TELENEWS

“Istovremeno nisu bili u bliskom kontaktu sa potvrdjenim slučajem infekcije 2019-nCoV virusom što su prema Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) glavni epidemiološki kriterijumi sumnje”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se kod troje turista radilo se o blagim simptomima gornjih respiratornih puteva karakterističnih za blagu prehladu a samo kod jednog putnika bila je prijavljena blago povišena tjelesna temperatura koja nije potvrđena ljekarskim pregledom.

“Svi turisti iz grupe stavljeni su pod zdravstveni nadzor tokom boravka u Crnoj Gori a u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti”, dodaje se u saopštenju.

Do sada (zaključno sa 26. januarom 2020.) su u Evropi registrovana samo tri slučaja obolijevanja i to u Francuskoj kod putnika u međunarodnom saobraćaju koji su putovali u Kinu.

(Beta)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com